Германия инициира законови промени, за да позволи съхранението на въглероден диоксид

Този ход бележи фундаментален обрат, тъй като съхранението на въглероден диоксид, което преди около десетилетие беше посрещнато с масови протести, на практика беше забранено в страната

18:20 | 26 февруари 2024
Обновен: 19:04 | 26 февруари 2024
Автор: Петра Зорге
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия ще позволи на тежките индустрии, които нямат други начини за намаляване на емисиите, да транспортират и съхраняват въглерод под земята - обрат в първоначалната позиция на правителството, което засилва усилията за постигане на неутралност по отношение на климата.

Основната стратегия, представена в понеделник, ще позволи изнасянето на въглерод до съоръжения за съхранение в места като Норвегия и ще даде възможност за проучване на изключителната икономическа зона на Германия в Северно и Балтийско море за възможни обекти. Този ход бележи фундаментален обрат, тъй като съхранението на въглероден диоксид, което преди около десетилетие беше посрещнато с масови протести, на практика беше забранено в страната.

Най-голямата икономика в Европа и най-големият замърсител се стреми да бъде климатично неутрална до 2045 г. - пет години по-рано от ЕС - цел, която е „невъзможно да бъде постигната“ без технологии за улавяне, оползотворяване и съхранение на въглероден диоксид, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек на пресконференция в Берлин. „Ако не го направим, ще бъдем поставени в неблагоприятно конкурентно положение и ще ни струва скъпо.“

По-рано този месец Европейският съюз представи план, в който се иска от държавите членки да разработят обекти за съхранение на въглеродни емисии, за да се отстранят до 400 милиона тона CO2 до 2040 г. Съхраняването на въглероден диоксид на сушата обаче ще остане забранено в Германия, освен ако федералните провинции, които понастоящем се противопоставят на подобна стъпка, не поискат изрично изключение. Това ще оскъпи значително технологиите за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), тъй като отпадъците трябва да се транспортират на много по-големи разстояния.

Правителството планира да субсидира разрастването на CCS в индустрии като циментовата, варовата, основната химия и изгарянето на отпадъци, тъй като те на практика не разполагат с друг инструмент за постигане на неутралност на мрежата. Специална схема, която предвижда подпомагане на оперативните разходи в продължение на 15 години, вече получи зелена светлина от Европейската комисия по-рано този месец.

В проекта на стратегията се казва, че улавянето на въглероден диоксид за електроцентрали, работещи с газ или биомаса, ще бъде разрешено, но следва да бъде изключено от финансиране, докато използването на технологията за въглищни централи остава забранено. Тези изключения би трябвало да успокоят критиците от германската партия на Зелените, която се противопоставя решително на използването на CCS в енергийния сектор.

Най-голямата германска екологична група NABU заяви, че разрешаването на CCS за газови централи е „погрешен сигнал“. Според Отмар Еденхофер, директор на Изследователския институт „Меркатор“ за глобалните общности и изменението на климата, обаче използването му едва ли ще се превърне в бизнес казус в Германия. Цените на въглеродните емисии ще се увеличат в средносрочен план, което ще оскъпи експлоатацията на газовите централи, а страната иска да стимулира преминаването към водород.

„Ето защо не виждам опасност от блокиране на изкопаемите горива“, каза Еденхофер.

Най-голямата германска индустриална група BDI приветства стъпката като „важна стъпка за конкурентната трансформация на германската индустрия към неутралност по отношение на климата“.

Транспортирането на уловения въглерод ще остане основно предизвикателство, особено след като правителството не планира да субсидира изграждането на тръбопроводна мрежа за CO2, а иска тя да бъде финансирана от частни лица. Open Grid Europe GmbH, която в момента планира собствена мрежа за транспортиране на до 18 млн. тона въглерод, е взела това решение „с интерес“, според Сабине Аугустин, ръководител на отдела за бизнес развитие.

Производителят на цимент Heidelberg Materials AG, който за първи път ще съхранява въглерод в норвежкия Бревик през следващата година и също така планира проект за CCS в германския Гезеке, заяви, че ще се сблъска с „някои трудности“ в южните си заводи, които са далеч от потенциалните места за съхранение в морето. Напредъкът тук ще зависи от начина, по който те могат да бъдат свързани с мрежата за CO2, заяви главният изпълнителен директор Доминик фон Ахтен на пресконференцията с Хабек.