Rivian планира да съкрати 10% от персоналa си заради отслабващо търсене

Акциите на Rivian поевтиняха с 15% до 13,07 долара преди началото на редовната търговия в четвъртък в Ню Йорк. През тази година акциите вече са се сринали с 34%

18:00 | 22 февруари 2024
Автор: Ед Лъдлоу,Ашна Шах
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Rivian Automotive Inc. поевтиняха в началото на търговията, след като производителят на електрически превозни средства публикува разочароваща прогноза за производството и обяви планове за пореден кръг от съкращения на работни места.

Производителят на plug-in пикапи, джипове и микробуси за доставки очаква да произведе само 57 000 автомобила през тази година, което е в съответствие с миналогодишното производство и е доста по-малко от средната оценка на анализаторите за над 80 000 единици. Късно в сряда компанията съобщи, че ще намали броя на служителите си с около 10%, което е третото съкращение за последната година и половина.

Перспективата подчертава предизвикателствата, които Rivian изпитва при увеличаването на производството и ограничаването на загубите в условията на забавяне на пазара на автомобили, задвижвани с батерии. Компанията, която се смята за претендент на Tesla Inc., се бори с проблеми във веригата за доставки, а сега изпитва затруднения да се справи с по-трудната среда за потребителите.

"Нашият бизнес не е имунизиран срещу съществуващата икономическа и геополитическа несигурност", заяви главният изпълнителен директор Ар Джей Скаринг по време на конферентен разговор. "Най-вече влиянието на исторически високите лихвени проценти, което се отрази негативно на търсенето."

Акциите на Rivian поевтиняха с 15% до 13,07 долара преди началото на редовната търговия в четвъртък в Ню Йорк. През тази година акциите вече са се сринали с 34%.


Разочароващи перспективи за производството на Rivian/ Производителят на електромобили приоритизира намаляването на разходите пред растежа

Rivian ще даде приоритет на съкращаването на разходите пред увеличаването на обема през тази година, въпреки че все още очаква коригирана загуба от 2,7 млрд. долара преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация. Базираната в Ървайн, Калифорния, компания уволни работници в началото на миналата година и в средата на 2022 г.

Капиталовите разходи ще нараснат до 1,75 млрд. долара през тази година, каза Rivan, в сравнение с около 1,03 млрд. долара през 2023 г. Първоначално компанията прогнозира, че ще похарчи 2 млрд. долара през миналата година. Главният финансов директор Клеър Макдона заяви пред анализаторите по време на конферентния разговор, че повишаването на производствената ефективност е позволило на компанията да ограничи капиталовите си разходи.

Rivian произвежда пикапа R1T, спортния автомобил R1S и електрическия ван за доставка на батерии в единствения си завод в Нормал, Илинойс. В близост до Атланта има втори завод, в който производителят планира да произвежда първия си електрически автомобил на по-ниска цена от 2026 г.

Компанията отчете коригирана загуба от 1,36 долара на акция за четвъртото тримесечие, което е по-голям дефицит от средната прогноза за 1,33 долара на акция, събрана от Bloomberg. Приходите в размер на 1,32 млрд. долара малко надхвърлиха очакванията.

Загубата на Rivian от всеки доставен автомобил през последните три месеца на годината е над 40 000 долара, което е с около 10 000 долара повече от загубата на автомобил през третото тримесечие. Компанията обяснява това отчасти с доставката на по-малко микробуси за Amazon.com Inc. Преди година Rivian губеше по 124 000 долара на превозно средство, тъй като се бореше с проблеми с доставките.

Друг сравнително нов играч на пазара на електромобили - Lucid Group Inc. също разочарова инвеститорите с прогнозите си за следващата година. Производителят на седана Air заяви късно в сряда, че очаква да произведе 9000 автомобила през тази година, което е повече от малко под 8500 автомобила през миналата година, но по-малко от очакванията на анализаторите.

Базираната в Нюарк, Калифорния, компания загуби 29 цента на акция през четвъртото тримесечие и заяви, че разполага с достатъчно ликвидност, за да продължи дейността си "поне до 2025 г.". Акциите на Lucid поевтиняха с 10% в началото на търговията в четвъртък и са поевтинели с 12% през тази година.