Трейдърите избират парите в брой, докато Фед отлага съкращенията на лихвите

От началото на годината инвеститорите са добавили 128 млрд. долара към фондовете на паричния пазар в САЩ

15:00 | 23 февруари 2024
Автор: Александра Харис,Нина Трентман
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

С всеки изминал ден инвеститорите влагат милиарди във фондовете на паричния пазар. Корпоративните ковчежници трупат рекордни количества пари в брой. Пазарът усвоява безпроблемно пренасищането на съкровищните облигации.

За класа активи, който много пазарни прогностици почти оставиха мъртъв в началото на годината, парите в брой все още имат много живот.

От началото на годината инвеститорите са добавили 128 млрд. долара към фондовете на паричния пазар в САЩ, сочат данни на Investment Company Institute. В края на третото тримесечие компаниите разполагаха с рекордните 4,4 трлн. долара парични средства, а след наводнението от над 1 трлн. долара с съкровищни облигации от средата на 2023 г. насам пазарът има място за още.


Общият размер на активите на фондовете на паричния пазар надхвърля 6 трилиона долара

Това е рязък контраст с положението само преди няколко месеца, когато един от най-горещите въпроси на Уолстрийт беше къде инвеститорите ще пренасочат всичките си парични наличности, след като Федералният резерв започне да намалява лихвените проценти и да намалява привлекателността на паричните запаси.

Но оттогава много неща са се променили. От една страна, трейдърите драстично намалиха очакванията си за облекчаване на политиката. Колкото повече време отнеме на централната банка да започне да понижава референтната си стойност, толкова по-дълго паричните средства, държани във фондовете на паричния пазар, би трябвало да могат да носят доход от 4%, 5% или повече, което ще попречи на инвеститорите да се оглеждат по-далеч.

Като прибавим към това и корпоративните ръководители, които изглежда не бързат да харчат пари след пандемията, и вложителите, които все още се притесняват за състоянието на банковата система, всички признаци сочат, че 2024 г. ще бъде още една голяма година за парите в брой.

"Годината на парите в брой не беше светкавична", казва Питър Крейн, президент на Crane Data LLC, който следи индустрията на фондовете на паричния пазар. "Цялостната ресенсибилизация към лихвените проценти все още се разпространява и дори много пари все още не са се преместили или не са ги погледнали."

През по-голямата част от десетилетието след финансовата криза парите в брой бяха дълго пренебрегвана опция, тъй като Фед поддържаше разходите по заемите близо до нулата. Но това се промени след премерения тригодишен цикъл на поскъпване и пандемията, която предизвика търсене на убежища.

През 2022 г. Фед започна най-агресивния темп на повишаване на лихвените проценти от десетилетия насам, като изпрати лихвените проценти доста над 5%, а всички - от мениджъри на активи до обикновени инвеститори - обърнаха внимание на привлекателността на фондовете на паричния пазар, съкровищните бонове и други краткосрочни активи в сравнение с това да печелят малко или нищо от банкови депозити.

В резултат на това през миналата година в паричните фондове са постъпили над 1 трилион долара, което е най-много за всяка година, отчетена от ICI през 2007 г. Тези притоци помогнаха на паричните фондове да не изостават от нарастването на емисията на съкровищни бонове, а разликата между общия размер на активите на паричния пазар и общия размер на боновете в обращение, макар и намаляваща, все още подсказва, че има апетит за краткосрочен държавен дълг.


Пълнота на съкровищните облигации/ Разликата между активите на паричния фонд и съкровищните облигации показва, че търсенето е задоволено

Повишаването на лихвените проценти доведе до покачване на доходността на краткосрочните облигации над тази на по-дългосрочните и в момента доходността на 3-месечната T-bill е около 5,37%, което е с повече от един процентен пункт над доходността на 10-годишната облигация. Макар че т.нар. инверсия на кривата е предупреждение за потенциален икономически спад, малко вероятно е паричните средства, които печелят толкова повече в късия край и в паричните фондове, плащащи сходни лихви, да се изместят толкова бързо.

Сега, когато създателите на политиката сигнализират за преминаване към намаляване на лихвените проценти, се разгаря дебат за това колко и докога ще продължи тази стена от парични средства. Времето на тези намаления ще изиграе роля, а след публикуването на силни данни за заетостта и инфлацията този месец трейдърите намалиха очакванията си за какъвто и да е ход преди средата на годината.

В края на миналата година Джефри Розенберг от BlackRock Financial Management заяви, че очаква голяма част от активите на паричните фондове, възлизащи на 6 трилиона долара, да се насочат към акции, кредити и дори към по-далечни криви на държавните ценни книжа. Citi Global Wealth и UBS Asset Management бяха сред фирмите, които изразиха подобно мнение.

За стратезите на JPMorgan Chase & Co., ръководени от Тереза Хо, само около 500 млрд. долара са податливи на риск от бягство, тъй като по-голямата част от парите, които се намират там, се използват за управление на парични средства или за ликвидни цели.

Нещо повече, ако разгледаме съотношението между акциите и парите в брой, "спрямо очакваните печалби парите в брой са относително привлекателни", пише стратегът на Barclays Plc Джоузеф Абате в месечен доклад от миналата седмица, сравнявайки 12-месечните очаквани печалби на акция в S&P 500 с лихвения процент по федералните фондове - косвен показател за възвръщаемостта на парите в брой.

От друга страна, според Дебора Кънингам, главен инвестиционен директор за глобалните ликвидни пазари във Federated Hermes, през 2024 г. в индустрията ще постъпят около 1 трилион долара от компании, които все още не са прехвърлили масово парични средства.

Това се потвърждава от данните на ICI, според които на инвеститорите на дребно се падат около 80% от 1,198 трилиона долара, които са постъпили в паричните фондове от март 2022 г. насам, а останалата част се пада на институциите.


Потоците на дребно стимулират растежа на паричните фондове от 2022 г. насам

"Очакванията са, че ако Фед достигне своя връх или плато, институционалните потоци ще започнат да се увеличават", тъй като компаниите възлагат управлението на парични средства на външни изпълнители, за да постигнат доходност, каза Кънингам.

Някои корпорации вече са увеличили притежаваните от тях парични фондове. Meta Platforms Inc., компанията-майка на Facebook, е увеличила алокацията си в парични фондове до 32,9 млрд. долара в края на годината от 29,6 млрд. долара в края на септември, според данни, подадени в Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Amazon.com Inc. има 39,2 млрд. долара в парични фондове в края на 2023 г. от 20,4 млрд. долара през предходното тримесечие. Meta и Amazon отказаха коментар.

Qualcomm Inc., най-големият в света продавач на процесори за смартфони, увеличи притежанията си във фондове на паричния пазар през 2023 г., а паричните му средства и еквиваленти нараснаха до 8,13 млрд. долара към 24 декември от 4,88 млрд. долара година по-рано.

"За нас паричният баланс е наистина стратегическа гъвкавост", каза в интервю Акаш Палхивала, главен финансов и оперативен директор. "Искаме да го поддържаме ликвиден и да останем в долната част на рисковия профил. Така че, ако погледнете паричния ни баланс, голяма част от него е инвестирана във фондове на паричния пазар."

Според Тони Карфанг, управляващ директор на Carfang Group, корпоративните парични запаси са се увеличили като процент от брутния вътрешен продукт до 16% през третото тримесечие на миналата година от 12% през март 2020 г. поради ликвидния шок от Covid. Това е допълнителен 1 трилион долара парични средства, които компаниите трупат, каза той, като отбеляза, че през третото тримесечие сумата е достигнала 4,4 трилиона долара.

"Паричните средства са абсолютно фундаментални за корпоративния баланс и това не е мъртво", каза Карфанг. Но корпоративните ковчежници може да смятат, че държането на толкова много пари в брой е твърде консервативно, тъй като пандемията се оттегля от колективната памет. По-благоприятната регулаторна среда за сключване на сделки също може да подтикне организациите да похарчат тези пари, каза той.


Паричните средства, държани от корпорациите, са на рекордно високо ниво

За инвеститорите, които се стремят да запазят доходите си, Джером Шнайдер, ръководител на отдела за управление на краткосрочни портфейли и финансиране в Pacific Investment Management Co., насърчава клиентите си да започнат да добавят експозиция към лихвените проценти - по-специално към едногодишната до двугодишната част на кривата.

"След като стигнем до момент, в който Фед вече намалява лихвите, може да е малко късно за инвеститорите да продължат да изпълняват функциите си при по-висок доход", каза Шнайдер.

Според Крейн, който очаква паричните фондове да достигнат 7 трилиона долара през тази година, дори и при предстоящите съкращения, паричните средства не намаляват, като се има предвид тревогата за банковата система и струпването на незастраховани депозити.

"Ще си изям шапката, ако през 2024 г. наличностите във фондовете на паричния пазар намалеят от сегашните си нива", каза той.