Макрон призова за общоевропейски облигации за отбрана и технологии

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел повдигна идеята за облигации в областта на отбраната през ноември, като заяви, че това е в наш "общ интерес".

11:05 | 18 януари 2024
Обновен: 11:05 | 18 януари 2024
Автор: Уилям Хоробин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи емитирането на съвместни европейски дългови книжа за финансиране на приоритети, включително отбрана и технологии, за да се гарантира, че Европа ще запаси своя суверенитет на фона на нарастващата конкуренция с Китай и САЩ.

"Нуждаем се от повече публични инвестиции в Европа, така че трябва да започнем втори етап на реинвестиране, както направихме по време на кризата с коронавируса, и може би отново да се осмелим да имаме еврооблигации за приоритети", заяви Макрон, говорейки на Световния икономически форум в Давос.
Като примери за такива приоритети той посочи предложенията на Естония за еврооблигации за отбранителната индустрия и Украйна.

Според запознати с предложението източници, които са говорили при условие на анонимност, Естония е предложила идеята за облигации за финансиране на разходите за отбрана миналата година. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел повдигна идеята за облигации в областта на отбраната през ноември, като заяви, че това е в наш "общ интерес".

През 2020 г. ЕС се споразумя за огромен, финансиран с дълг, фонд за възстановяване от Covid на стойност 724 млрд. евро - обявен за Хамилтънов момент - за да се ограничи тежестта на икономическия спад. По онова време поддръжниците настояваха, че подобна мярка ще се случи само веднъж. Разговорите за нова програма подчертават огромните разходи, които Макрон и други смятат, че са необходими, за да се запази конкурентоспособността на ЕС.

ЕС също така се бори за укрепване на отбранителния сектор и за увеличаване на производството на оръжие, тъй като войната на Русия в Украйна се проточва и тъй като продължават да се появяват въпроси - особено преди американските избори през ноември - докога САЩ ще продължат да помагат на Киев.

Сред областите, в които Европа трябва да стимулира инвестициите, са изкуственият интелект, чиповете, космосът и отбраната, каза Макрон. "Мисля, че 2024-2025 г. ще бъдат годините, в които европейските държави и ЕС като цяло ще бъдат в ситуация да решат дали искаме да бъдем суверенни или не", каза той.

Той добави, че Европа трябва да създаде единен капиталов пазар, за да стимулира повече частни инвестиции. След години на инерция в преговорите Макрон заяви, че е готов да сключи сделка с по-малка група държави, ако целият ЕС не може да постигне напредък.

Във встъпителните си думи Макрон заяви пред аудиторията, че ще повтори характерните си мерки в подкрепа на бизнеса, за да се опита да стимулира допълнително икономиката на Франция.

"Нуждаем се от икономическа програма за промишлеността и иновациите, която да е още по-амбициозна", каза Макрон. "Всичко, което направихме през последните години, и добрите резултати не са достатъчни, защото иновациите се ускоряват и защото има ускорение със" Закона за намаляване на инфлацията в САЩ.

Безработицата във Франция отново започна да се повишава, а икономическият растеж се забави значително, за разлика от бързото възстановяване след пандемията. В същото време френският лидер не разполага с много възможности за увеличаване на публичните разходи след огромното нарастване на дълга по време на кризата с Covid и енергийната криза.

Миналата година рейтинговата агенция Fitch Ratings понижи рейтинга на Франция, а S&P Global има негативна перспектива в оценката си за финансите на страната. Участието на Макрон в Давос беше първото му от 2018 г. насам.