Лихвите в САЩ отнемат от сиянието на аутсорсинга в Индия

Липсата на масово потребление в най-населената страна в света може да започне да натежава на буйния фондов пазар, който залага много на трети мандат на Моди

15:00 | 13 януари 2024
Автор: Анди Мукерджи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като инфлацията в САЩ изненадващо отново набира скорост, безрадостната перспектива за аутсорсинг работните места в Индия може да стане още по-мрачна.

Повишаването на безработицата сред младите хора в сектора на услуги, офис и администрация може да не повлияе на перспективите на министър-председателя Нарендра Моди на предстоящите избори - бляскавата церемония по откриването на храм, която той е планирал за 22-ри януари, може да е достатъчна, за да поддържа наелектризираните му хиндуистки избиратели. Все пак, ако спадът в големите американски сделки продължи и през следващата година, липсата на масово потребление в най-населената страна в света може да започне да натежава на буйния фондов пазар, който залага много на трети мандат на Моди.

Последните резултати на Infosys Ltd., обявени малко преди публикуването на индекса на потребителските цени в САЩ в четвъртък, отразяват това предизвикателство. През трите месеца до декември приходите от Северна Америка са намалели с близо 5% в сравнение с предходната година, докато приходите от Европа са нараснали със същия размер. Като цяло вторият по големина износител на софтуер в Индия отбеляза спад на продажбите с 1%. Клиентите от сферата на финансовите услуги, технологиите и телекомуникациите доведоха до спад.

Като се прибави преразгледаната прогноза за 1,5-2% увеличение на приходите през фискалната година, която ще приключи през март, изглежда доста вероятно текущото тримесечие да покаже спад спрямо предходните три месеца.

Не само Infosys се бори със слабия си растеж. Tata Consultancy Services Ltd., която също току-що отчете печалба, постигна ръст на продажбите от 1,7%, просто защото най-голямата аутсорсинг фирма е по-малко зависима от клиенти от Северна Америка, където също отбеляза спад.

Както TCS, така и Infosys се фокусират върху подобряване на маржовете. От септември насам те са съкратили близо 12 000 служители - не добра новина за пазара на труда. Пето поредно тримесечие на свиване на работната сила е много необичайно. То е и ясен сигнал, че по-широката индустрия, в която работят над 5 милиона души и която генерира приходи от близо 250 милиарда долара, все още е в застой.

След масовото наемане на служители по време на пандемията загубата на работни места е груб шок в градска Индия, където през последните две десетилетия програмирането като кариера се е превърнало в приоритет на семействата от средната класа.


Постпандемичен ефект/Двете най-големи индийски аутсорсинг компании намаляват броя на служителите си

Възстановяването, на което залагат инвеститорите в индийски акции в областта на информационните технологии, може да се окаже далеч. По-рано този месец базираната в Мумбай брокерска компания Kotak Institutional Equities обърна внимание на изненадващия спад на сделките в Северна Америка. За 21 индийски операции по аутсорсинг общият им брой спадна до едва три между октомври и декември, при средно осем за седемте тримесечия.

Началото на този спад за Infosys, която получава 28% от приходите си от клиенти в сферата на финансовите услуги, е през тримесечието на март 2023 г. Моментът предполага голяма вероятност фирмите от Уолстрийт да не са склонни да отварят портфейлите си след миналогодишната регионална банкова криза в САЩ. Възможно е последвалата паника на пазара на депозити да е отшумяла, но финансовите институции все още са предпазливи при възлагането на скъпи технологични поръчки, освен ако тези проекти не показват незабавно намаляване на разходите. За всичко по-стратегическо главните финансови директори предпочитат да изчакат да видят пълното намаляване на лихвените проценти, отколкото да залагат преждевременно, че борбата с инфлацията, която започна късно, вече наистина е приключила.


Преждевременна възбуда/Надеждите за бързо и дълбоко намаляване на лихвените проценти в САЩ повишиха акциите на индийските компании за аутсорсинг

Софтуерната индустрия в Индия е странно място за търсене на проблеми, произтичащи от продължителната кампания за повишаване на лихвените проценти в САЩ. Тези богати на парични средства фирми не се притесняват за рефинансиране на дългове. Техните несигурни потоци от поръчки ги правят уязвими към цикличните промени в настроенията на клиентите.

Докато в Европа и останалата част на света настроението изглежда достатъчно оптимистично, в САЩ то все още е доста слабо. Infosys отчита спечелени големи сделки на стойност едва 3,2 млрд. долара през декемврийското тримесечие, което е спад спрямо 7,7 млрд. долара през предходните три месеца. TCS оповести нови поръчки от Музея на Мунк в Осло за интерактивни експонати, ASX Ltd., австралийският борсов оператор, за нова система за клиринг и сетълмент, и Virgin Media O2, британска медийна и телекомуникационна фирма, за модерно, цифрово работно място. Единственият клиент от САЩ, за когото се говори в прессъобщението, е здравна компания, която иска да преосмисли своя оперативен модел чрез използване на изчисления в облак.

Липсата на големи американски поръчки е обезпокоителна. Във възрастовата група от 20 до 24 години, когато завършилите колеж започват първата си работа, безработицата в индийските градове достига 45%. Началните позиции за програмиране вече са застрашени от генеративния изкуствен интелект. По-високите за дълъг период лихвени проценти в САЩ може да влошат проблема.

Анди Мукерджи е колумнист на Bloomberg, който се занимава с индустриални компании и финансови услуги в Азия. Преди това е работил за Ройтерс, Straits Times и Bloomberg News.