Петролът задържа най-големия си спад от месец насам, заради признаци за слаб пазар

Суровината успя да върне част от позициите си в края на годината и началото на новата, но сега отново е в губеща поредица, като Брент се срина с 3,4% в понеделник

09:30 | 9 януари 2024
Обновен: 09:38 | 9 януари 2024
Автор: Юнчан Чин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът отбеляза най-големия си спад от около месец насам заради признаците за по-слаб физически пазар, включително дълбокото намаляване на цените от страна на лидера на ОПЕК+ Саудитска Арабия.

Световният бенчмарк Brent се търгуваше близо до 76 долара за барел, след като в понеделник се срина с 3,4% и ликвидира целия си ръст от предходната седмица, а американският бенчмарк West Texas Intermediate - под 71 долара. Рияд намали цените си повече, отколкото се очакваше, като цените на други близкоизточни суровини също се понижиха.


Петролът се стабилизира след рязък спад с меки перспективи/ физическият пазар показва признаци на слабост; мечият завой на спекулантите

Слабостта бе подчертана от спекулантите, които започнаха 2024 г. с една от най-големите си мечи позиции по отношение на цените на петрола от години насам. Според данни на Intercontinental Exchange Inc. и Комисията за търговия със стокови фючърси през седмицата до 2-ри януари инвеститорите добавиха общо около 61 000 къси позиции в Brent и WTI. Това е най-много от март насам и второто по големина увеличение от 2017 г. насам.

Суровият петрол отбелязва първия си годишен спад от 2020 г. насам, като загубите се дължат на нарастващите доставки извън ОПЕК+ и опасенията, че търсенето ще се забави тази година, включително в най-големия вносител Китай. Все пак войната между Израел и "Хамас", свързаните с нея атаки срещу корабоплаването в Червено море от страна на бунтовниците хути и неотдавнашните прекъсвания на доставките в Либия се съчетаха, за да осигурят известна подкрепа.

Въпреки неотдавнашните проблеми с предлагането, "петролният пазар отново се фокусира върху опасенията за търсенето след намаляването на цените в Саудитска Арабия", каза Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte. "Очакваме цените на петрола да останат в границите на диапазона, тъй като опасенията за търсенето и нарастващото предлагане извън ОПЕК+ се компенсират от съкращенията в ОПЕК+ и напрежението в Близкия изток."

В Близкия изток "Хизбула" съобщи, че в Южен Ливан е бил убит висш командир, на фона на нарастващите опасения, че войната в Газа ще се разрасне. Нападението дойде в момент, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обикаля региона в опит да намали напрежението, предупреждавайки, че войната може да прерасне в по-широк конфликт.

По-късно във вторник търговците ще получат допълнителна информация за перспективите пред суровия петрол през следващите тримесечия, когато Администрацията за енергийна информация ще публикува своята Краткосрочна енергийна прогноза. Прогнозите за добива на петрол в САЩ ще бъдат сред основните изводи, след като през миналата година предлагането нарасна до рекордни стойности.