Ръстът на търсенето на петрол в Китай ще намалее през 2024 г.

Най-големият вносител на суров петрол в света ще потребява допълнително 500 000 барела дневно през следващата година, което е по-малко от една трета от увеличението през 2023 г.

12:00 | 9 декември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През следващата година ръстът на търсенето на петрол в Китай ще се забави, което ще влоши и без това разочароващата глобална картина за 2024 г., тъй като влиянието на задържания апетит за пътуване и потребление след тригодишната пандемия започва да отслабва.

Най-големият вносител на суров петрол в света ще потребява допълнително 500 000 барела дневно през следващата година, според медианните оценки на 12 консултанти и анализатори от индустрията, анкетирани от Bloomberg - по-малко от една трета от увеличението през 2023 г. Нефтохимическите суровини като нафта и пропан-бутан, или LPG, би трябвало да представляват по-голямата част от увеличението, заедно с реактивното гориво. За разлика от тях транспортните горива като бензина се очаква да станат по-малко значими с нарастването на парка от електрически превозни средства.

"През следващата година растежът ще се върне към нормалната си траектория, а пандемичните фактори ще отслабнат. Перспективите не са толкова обнадеждаващи", казва Ке Сяомин, старши експерт в Sinopec, най-голямата петролна рафинерия в Китай, като добавя, че съдбата на петролните продукти е тясно свързана и с тази на икономиката като цяло. "Нефтохимическите продукти са подкрепени от допълнителен капацитет, но са изправени пред ниски маржове."

Перспективата за по-малко впечатляващо китайско потребление вече хвърля дълга сянка. В месечния си доклад от ноември Международната агенция по енергетика посочва, че през 2023 г. ръстът на търсенето на петрол е бил подкрепен от "тесен кръг страни извън ОИСР, водени от Китай", но прогнозира рязко забавяне на световното търсене през 2024 г., като на хоризонта се очертава излишък, дори при по-дълбоко и продължително намаляване на доставките от страна на ОПЕК и нейните съюзници, водени от Русия.

Според МАЕ на Китай се падат 75% от тазгодишното увеличение на световното търсене. Сега, когато перспективите за растеж в света изглеждат мрачни, подемът на втората по големина икономика след Ковида намалява, а пренасищането със суров петрол, особено от производители извън ОПЕК, завладява пазара и води до постоянно понижаване на цените. Износът от САЩ се доближава до рекордните 6 млн. барела дневно. Петролът се насочва към седмия си седмичен спад - най-дългата губеща серия от 2018 г. насам.

"Тазгодишният ръст на търсенето на петрол от над 10 % никога няма да се повтори", заяви Ли Ран, анализатор на китайския петролен пазар в Института за икономически и технологични изследвания към Китайската национална петролна корпорация, в рамките на конференция в Пекин.

CNPC прогнозира, че търсенето в Китай ще се върне на нивата от 2019 г. Според Ли реактивното гориво може да отбележи най-силен ръст сред петролните продукти, но бавната икономика ще натежи на бензина и дизела.

Шофьорите в Китай масово се ориентират към екологични автомобили: през 2022 г. една четвърт от всички продажби на нови леки автомобили в страната са били електрически, като през октомври този дял е нараснал до почти 38%. Анализаторът на Rystad Energy Лин Йе заяви, че изследователският екип очаква бензинът да нарасне с малко под 4%, а дизелът - с 5%, отчасти заради възстановяването на строителството - но самолетното гориво ще скочи с 33%, тъй като международните пътувания се завръщат.

"2024 г. може да се разглежда като отправна точка за структурно забавяне на търсенето в Китай, като най-големите компоненти, като бензин и дизел, губят инерция", казва Миа Генг, анализатор в консултантската компания за нефт и газ FGE.

Ранис Тан, анализатор в консултантската фирма Wood Mackenzie Ltd, заяви, че нафтата ще подкрепи растежа с 13%, докато търсенето на втечнен нефтен газ ще се увеличи с 8% през 2024 г. благодарение на допълнителния капацитет за дехидрогениране на пропан или PDH, използван в производството на пластмаси и синтетични влакна.