Петролът се свлече до 5-месечно дъно заради опасенията от свръхпредлагане

Официалните данни от САЩ показаха ново нарастване на запасите от суров петрол в центъра за съхранение Кушинг, докато добивът на петрол се задържа близо до рекордните стойности, а търсенето на бензин намаля

09:45 | 7 декември 2023
Обновен: 09:56 | 7 декември 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът задържа нивото си след като поевтиняваше в продължение на 5 сесии, които доведоха до най-ниските цени от юни насам, поради признаците, че световните доставки помрачават перспективите за търсене въпреки плановете на ОПЕК+ да ограничи производството си през 2024 година.

Световният бенчмарк Брент поскъпна до 75 долара за барел, след като се срина с 11% по време на най-дългата негативна серия от февруари насам. Сортът WTI беше под 70 долара. Официалните данни от САЩ показаха ново нарастване на запасите от суров петрол в центъра за съхранение Кушинг, докато добивът на петрол се задържа близо до рекордните стойности, а търсенето на бензин намаля. Широко наблюдаваните пазарни времеви спредове сочат за достатъчно количество доставки в близко бъдеще.

Суровината отчита петдневен спад в цената заради опасенията за доставките | Суровият петрол поевтинява във всяка сесия след срещата на ОПЕК+

Спадът в цената на суровия петрол, който допринесе за понижаването на общия индекс на суровините до най-ниското ниво от 2021 г. насам, се случи въпреки сключената миналата седмица сделка между Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, наричани ОПЕК+ за задълбочаване на съкращенията на добива. Фючърсите се понижиха с около една четвърт от пика през септември поради опасенията, че увеличеното производство извън групата ще надхвърли търсенето, докато има спекулации, че самите членове на ОПЕК+ може да не се придържат изцяло към ограниченията.

Производителите от алианса изтъкнаха, че последното им споразумение ще се запази и може да бъде удължено. Саудитска Арабия заяви по-рано тази седмица, че e "абсолютно" възможно съкращенията да останат в сила и след март, а Русия направи подобни забележки. Макар че Алжир и Кувейт се присъединиха към този хор, суровият петрол остава под натиск.

"Изглежда, че пазарите напълно отминават" мерките на ОПЕК+, каза Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в брокерската компания Phillip Nova Pte в Сингапур. Освен това понижаването на перспективата за рейтинга на дълга на Китай от Moody's Investors Service допринесе за влошаването на прогнозите за развитието на най-големия вносител на суров петрол, каза тя.

В изявление от средата на седмицата агенцията намали перспективата си за китайските държавни облигации до негативна, което предизвика известен отпор от страна на Китай. Междувременно данните показаха, миналия месец вносът на суров петрол е спаднал до най-ниското ниво от април насам, тъй като местните рафинерии се борят с ограниченията за износ на горива и ниските маржове.

В отражение на слабостта на пазара като цяло основните показатели отслабват, като и двата сорта Brent и WTI са в състояние на контанго, при което договорите с по-късна дата се търгуват с премия спрямо по-близките, чак до средата на следващата година. Тримесечният времеви спред на Брент беше 19 цента за барел в условията на контанго, а преди месец беше 86 цента в условията на обратно контанго, което е противоположният бичи модел.

Според Citigroup Inc. разпродажбата на петрола може да увеличи шансовете ОПЕК+ да свика извънредна среща през следващите няколко седмици. Пазарът е "много разочарован" от последния набор от мерки на групата, които бяха предприети на фона на отслабваща конюнктура, заявиха анализаторите на банката в бележка.

Седмичната справка за предлагането и търсенето от Администрацията за енергийна информация на САЩ повдигна някои въпроси сред пазарните наблюдатели. Цифрите показаха по-нисък износ, въпреки че данните от проследяването на корабите подсказваха за стабилни, ако не и рекордни потоци. Освен това т.нар. коригиращ фактор - нещо като граница на грешката - беше най-големият в историята.