Жертви след взрив на влак с цистерни на гара Хитрино

Взривът избухна рано сутринта на 10 декември

11:52 | 10 декември 2016
Автор: Иван Николов
Гара Хитрино. 10 декември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria
Гара Хитрино. 10 декември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria

ЪПДЕЙТ 18:00ч.

Приключва евакуацията на пострадалите части на село Хитрино, където тази сутрин се взривиха цистерни на товарен влак. Опасните вещества се претоварват. Прокуратурата в Шумен започва разследване за причините за катастрофата. Задействан бе националния план за действия при бедствие. Всички пострадали ще получат по 325 лв. еднократна помощ. Хората, останали без покрив ще бъдат настанени в училище в Шумен, съобщи Investor.bg.

Към 17:30 приключи извеждането на всички жители от село Хитрино, съобщи МВР с мейл до медиите. Хората са настанени при близки или в кризисни центрове, отворени в Шумен. Над 100 пожарникари продължават да гасят огнища на пожари.

Загиналите към 17:30ч. са 7 души, съобщи полицията.

Вижте снимки от Хитрино.

Петима души загинаха, а 26 бяха ранени /по данни към 11:00ч./ при взрив на товарен влак с цистерни към 05:45ч. на 10 декември на гара Хитрино край Шумен. Ранените са с много изгаряния. Настанени са в болницата в Шумен, Военноморска болница-Варна и болница Св. Марина-Варна.

Товарната композиция се е взривила на влизане в селото, през което минава жп линията Русе-Варна. Пожарът бе овладян, а хората от рисковите райони бяха евакуирани.

Цистерните са превозвани от русенската фирма Булмаркет от Варна за Русе.

Взривът е избухнал при дерайлирането на композицията.

"Щетите в Хитрино са в размерите на бедствие", каза главният секретар на МВР Георги Костов.

Над 150 пожарникари и спасители бяха мобилизирани в Хитрино, съобщи МВР. Екипите са пристигнали към 06:00, съобщи пресцентърът на ведомството. С тях са пристигнали и първите полицейски екипи, които са вадили ранени от срутилите се къщи.

Гледайте извънредната емисия в 11ч. на Bulgaria ON AIR във видеото.

Чуйте какво каза д-р Москов, министър на здравеопазването в оставка в 14ч.

Нивата на въглероден оксид и въглероден диоксид са в нормата в района на Хитрино, съобщи МОСВ.