EASA ще помага на Тайланд в сигурността на борда

12:22 | 11 декември 2015
Автор: Иван Николов
Самолети на Thai Airways на тармака на летище Суварнабхуми, Банкок. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg
Самолети на Thai Airways на тармака на летище Суварнабхуми, Банкок. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

ЕС добави на 10 декември Iraqi Airways в Черния списък на авиокомпаниите, които нямат право да летят в европейското небе, но пощади Thailand Airways.

Европейската комисия съобщи в последния си доклад за авиационната безопасност, че добавя иракския превозвач заради "нерешени проблеми със сигурността". Тайландските превозвачи като Thai Airways International PLC и Orient Thai Airlines избегнаха забраната. ЕК не последва американската Федерална администрация по въздухоплаване /FAA/, която през декември понижи рейтинга за сигурност на Тайланд.

В списъка са включи някои авиокомпании, които не планират да летят до Европа като предупреждение към европейските граждани да ги избягват при пътуване в чужбина.

В момента в Черния списък има 228 авиокомпании от 20 страни, съобщава ЕС.

Тайланд и европейската агенция по авиационна безопасност /EASA/ подписаха във вторник договор, според който базираната в Кьолн организация ще помогне на азиатската страна да подобри авиосигурността си.

Коментар от Сингапур на Брендан Соби, главен анализатор на CAPA за Bloomberg. Брендан Соби разговаря с Ивон Ман от Хонконг.

Изглежда Тайланд е избегнал вписването си в Черния списък на ЕС на авиокомпаниите с лоша сигурност на борда.

Thai Airways нямаше да бъдат забранени да летят в Европа. Те имат много европейски операции. Можеше да ги ограничат от разширяване, което така или иначе нямаше да правят. Някои полети с код шеър щяха да бъдат засегнати на Tai Airways и Bangkok Airways.

Така че последиците биха били минимални. Тайланд обаче работи по решаване на проблемите, които първоначално повдигна ICAO в началото на годината, а след това и от FAA.

Ако успеят да изпълнят някои процеси и планове, които обявиха, ще избегнат проблемите. Но ако не - едва ли ефектът ще бъде толкова голям, колкото мнозина прогнозират.

 

Но регулаторите в ЕС и САЩ сочат Тайланд с пръст заради проблеми с правилата и законите. Това е сериозен проблем. Какво означава то за доверието в авиоиндустрията на Тайланд?

Нищо не означава за отделните авиокомпаниите. Означава, че Агенцията за гражданско въздухоплаване в Тайланд не изпълнява международните стандарти.

В Тайланд имаха изключително бърз ръст в последните 3-4г. създадоха се много нови авиокомпании, те получиха нови сертификати за авиооператори. Ресурсите и инспекторите обаче не се увеличиха.

Всъщност изобщо не се увеличиха.

Това е голям проблем, който бе посочен от ICAO.

Сега трябва да наемат външна помощ, да обучат още инспектори, за да изпълнят международните стандарти.

За самите авиокомпании това не означава нищо специално. Само че правителството не разполага с инфраструктурата и ресурсите. По тази причина се повдига въпросът.

 

Значи, има някои пропуски след бързото разширение на пазара. Казахте, че търсят външна помощ. Какви реформи искате да видите? Ще бъдат ли достатъчно?

Реформите вече се изпълняват, но отнема време да се завършат. Те търсят хора отвън, но процесът изисква да отделят бюджет. Това отнема време.

Освен това голяма част от инспекторите, които работеха в Тайланд си намериха работа в авиокомпаниите. За съжаление правителството не им предлагаше нищо, с които да ги задържи.

Сега обаче ще бъдат повикани отново да работят за правителството, за да помогнат на индустрията. Звучи като стъпка назад, но всъщност е позитивно.

Индустрията трябва да се справи с тези проблеми.

Всички ще имат полза от това и разбира се, авиокомпаниите сътрудничат.

С времето ще успеят да решат проблема, но се иска време.

За щастие ЕС е търпелив и ще изчака.

За Тайланд има известен ефект, особено за разширяването в Северна Азия сред стартъпите. Те бяха най-силно засегнати тази година, защото като стартъпи трябваше да развиват тази година, а не успяха, защото Корея и Япония забраниха допълнителните полети от Тайланд. Те се позоваха на изявлението на ICAO.

Освен това, ефектът бе доста минимален. Тайланд се справя с проблемите си и в даден момент догодина ще ги реши. След това всички авиокомпании в страната ще могат да изпълняват стратегиите си за растеж.