Стоянов: Млечните квоти са временна пречка

За печелившите иновативни продукти в млекопроизводството, Младен Стоянов в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria, 10.12.2015.

11:40 | 11 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Младен Стоянов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Младен Стоянов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Млечните квоти са временна пречка за млекопроизводителите, казва Младен Стоянов, управител на компанията "Бултех 2000" в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria. Основен продукт на фирмата са млекоанализатори, които се изнасят за над 60 пазара в света. Най-големият пазар на компанията е Индия, а най-печелившата стратегия - развойният модел.

„Ние сме най-големите производители на ултразвукови анализатори на мляко в света. Само за Индия, където е съсредоточено една трета от световното производство на мляко, ние сме изнесли над 40 000 анализатора. Всички други производители на анализатори в света едва ли продават толкова взети заедно“, каза Стоянов.

Управителят на Бултех обясни, че „преди появата на нашите продукти имаше само една алтернатива – инфрачервена спектроскопия за анализ на мляко, като цената започваше от 30-40 хил. евро. Един промишлен анализатор на мляко стига до 180 хил.евро“.

„Във всяко българско село има по един анализатор от нашите“, каза още Стоянов, „но това едва ли формира над 1 процент от нашето производство. Изнасяме продукция в над 60 държави. Не е тайна, че основният ни пазар е Индия, където е една трета от производството на мляко в света“.

По думите му за Западна Европа българската компания работи по-малко, отколкото за развиващите се страни, защото там производството е окрупнено и мандрите предпочитат да купуват анализатори от водещи производствени компании, независимо, че продуктите им са много по-скъпи.

Въвеждането на млечни квоти определено се е отразило негативно на млечната индустрия, като цяло, но според Стоянов „това е временно явление и догодина ще бъдат възстановени количествата на продажбите“.

„Нашите клиенти ни притискат с нови изисквания и за това усилията ни непрекъснато са насочени към развойна дейност и иновации“, каза бизнесменът.

„Във високите технологии винаги има проблем с намирането на кадри и ние възнамеряваме да създадем собствен инкубатор на кадри. Ще потърсим деца, които са изявени в областта на математиката и физиката и ще инвестираме в тяхното обучение“, сподели Стоянов.

Чуйте още: