Местните власти в Китай налагат всякакви глоби, за да увеличават приходите си

Този месец ресторантьор от Шанхай беше глобен с 5000 юана (702 долара) за сервиране на настъргани краставици без лиценз

14:35 | 12 юни 2023
Обновен: 16:16 | 12 юни 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Задлъжнелите местни власти в Китай все по-често налагат противоречиви глоби на жителите си в опит да генерират приходи, което предизвиква гняв сред потребителите на социалните медии.

Този месец ресторантьор от Шанхай беше глобен с 5000 юана (702 долара) за сервиране на настъргани краставици без лиценз, което предизвика възмущение в подобния на Twitter китайски Weibo. В публикация, гледана 9,5 милиона пъти, един потребител пише: "Ако искат да ви глобят, дори добавянето на оцет може да е неправилно".

Миналия месец шофьори на камиони в централната провинция Хънан попаднаха в заглавията на вестниците, когато поставиха под въпрос точността на правителствените машини за претегляне на превозни средства, след като многократно бяха глобявани за превишаване на ограниченията: един от шофьорите е получил фишове на обща стойност 38 000 USD през последните две години.

В Гуанси, една от най-задлъжнелите провинции в Китай, през май подкрепяна от държавата компания предизвика гняв заради увеличаването на таксите за паркиране, което накара някои пътници да натрупат хиляди юани. След като потребителите на Weibo поставиха под въпрос легитимността им, кметът на град Нанин се поклони и се извини на пресконференция.

Тези скандали на високо ниво представляват по-широка тенденция местните власти да използват глоби, за да увеличават своите приходи. Миналата година инспекция на Държавния съвет установи, че след пандемията санкциите на местните власти са станали по-строги и по-сурови, според статия в държавните медии. 

Според анализ на правителствени данни, извършен от Центъра за индустриални изследвания "Цайцзин", само Гуанси е спечелил 13 млрд. юана от глоби през миналата година - това се равнява на около 14% от данъчните му приходи, като през 2021 г. този дял е нараснал от 9%.

"Това е признак на отчаяние", казва Виктор Ших, доцент в Калифорнийския университет в Сан Диего, който специализира в банковата политика на Китай. "Произволните глоби и хищническото поведение ще отблъснат бизнеса, особено малкия и средния, който няма политическата защита на големите държавни предприятия", допълва той.

През последните години китайските местни власти понесоха двойния удар на пандемията и рестрикциите на Пекин по отношение на имотите, което ги остави с твърде малко приходи, за да ги изразходват за заплати и изграждане на пътища, като същевременно плащат дълговете си. Goldman Sachs Group Inc. изчислява, че общият държавен дълг на Китай възлиза на около 23 трилиона долара, като тази сума включва скритите заеми на хиляди финансови компании, създадени от провинциите и градовете.

Този месец централното правителство отново заяви, че провинциите трябва сами да решат проблемите със скрития дълг, което кара местните власти да проявяват повече креативност, за да набавят приходи за ежедневните си разходи. Миналата година бакалин в провинция Шаанси беше глобен с 66 000 юана за продажба на 2,5 кг некачествена целина, а през август беше установено, че служители в Гуандун са фалшифицирали доказателства, за да глобят камиони по подозрение за незаконно изхвърляне на отпадъци.

Тъй като подобни случаи предизвикват възмущение в социалните медии, правителственият контрол върху налозите се засилва. След скандала с уличното паркиране в Гуанси миналия месец градските власти в Дзянсу, Джъдзян и Шандун също започнаха да се борят със скъпите такси за паркиране. През февруари тогавашният премиер Ли Къцян призова провинциите "решително да сложат край на произволните такси" и глоби на заседание на кабинета. 

Малко вероятно е таксите да допринесат за значителна промяна в недостига на местни финанси. Все пак прекомерните глоби вероятно ще останат характерна черта, тъй като провинциите са оставени да поемат собствените си проблеми, каза Зерлина Зен, старши кредитен анализатор в CreditSights Singapore LLC.

"Тъй като глобите и другите регулаторни тежести унищожават малките и средните предприятия, местните власти ще продължат да губят данъчни приходи, ще станат още по-зависими от глобите и ще зависят от трансфери от централното правителство", каза Зен.

Тя добави: "Това може да бъде пагубно за местната бизнес среда и да доведе до порочен кръг в слабите региони."