Китайският финансов надзор се ангажира с отваряне на пазара и контрол на рисковете

CSRC: Все още трябва да преодолеем много трудности и предизвикателства, за да насърчим висококачествено развити

10:25 | 8 юни 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай ще продължи да отваря финансовия си пазар на стойност 60 трилиона долара за чуждестранни банки и инвестиционни дружества, като същевременно ще се придържа към принципа за предотвратяване на системните рискове, заяви новият висш регулатор на страната.

Страната ще отвори "непоколебимо" финансовия си сектор и ще приветства качествени чуждестранни финансови институции в Китай, заяви Ли Юнзе, ръководител на Националната администрация за финансово регулиране, на форума "Lujiazui" в четвъртък в Шанхай.

China Financial
Ли Юнзе на 8 юни. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg

"Отварянето е дългогодишна държавна политика на Китай и вратата за освобождаване на финансовия сектор ще бъде само все по широко отворена", заяви Ли, бивш вицегубернатор на провинция Съчуан, който миналия месец беше назначен за шеф на новия финансов регулатор в рамките на регулаторна реформа. 

Нарастващото напрежение между Китай и САЩ изнервя глобалните инвеститори. Въпреки че Китай обеща да продължи финансовото си отваряне, властите наскоро ограничиха достъпа до широк кръг данни, нахлуха в консултантски компании, докато САЩ обмислят допълнителни ограничения за инвестиране в управляваната от Комунистическата партия страна. 

И Хюиман, председател на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа, също заяви на форума, че Китай ще настоява за по-отворени пазари, като същевременно ще се грижи за стабилизиране на доверието в пазара. 

China Financial
И Хюиман, председател на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC), по време на форума "Луцзязуй" в Шанхай, Китай, в четвъртък, 8 юни 2023 г. Форумът продължава до 9 юни. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg

Коментарите идват в момент, когато световните банки преоценяват амбициите си в Китай, като намаляват прогнозите си за приходите и съкращават персонала си. Въпреки това втората по големина икономика в света все още е силна примамка. Миналия месец JPMorgan Chase & Co. проведе среща на върха за клиенти в Шанхай, на която главният изпълнителен директор Джейми Даймън обеща да остане в страната и в добри, и в лоши времена.

По-рано тази седмица главният изпълнителен директор на Citigroup Inc. Джейн Фрейзър беше в Пекин, където се срещна с висшия регулаторен орган. По време на срещата си в понеделник с висшия финансов регулатор на страната Фрейзър е изразила увереност във финансовото и икономическото развитие на Китай и е обещала да продължи да разширява операциите си на континента, се посочва в официално изявление. 

"Общият риск в китайската финансова индустрия е контролируем и ние сме напълно уверени и способни да защитим крайния резултат от предотвратяването на системните рискове", заяви Ли на форума. 

Силно предупреждение
Макар че последните събития, свързани с международния банков риск, са имали малко пряко въздействие върху Китай, според Ли те са послужили "като силно предупреждение". 

"Националната администрация за финансово регулиране ще възприеме по-активно отношение към различните рискове и скрити опасности, ще се придържа към принципа "ранно идентифициране, ранно предупреждение, ранно откриване и ранно отстраняване" и ще се стреми да разрешава рисковете в ранните им етапи", каза Ли. 

Ще бъдат положени усилия и за отстраняване на пропуските в китайското финансово регулиране и за решително предотвратяване на появата на нови рискове. Ли обеща да постави под надзор всички видове финансови дейности и да премахне "слепите петна" в нормативната уредба. 

Китай превърна ограничаването на финансовия риск в един от основните си приоритети през тази година, дори когато се бори за съживяване на икономиката, след като в края на миналата година се отказа от подхода за нулев Covid. 

В рамките на усилията си за подобряване на регулирането на пазара Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) ще разсее рисковете от неизпълнение на облигации по организиран начин, ще се бори с нарушенията, включително търговията с вътрешна информация, и ще засили наблюдението на количествената търговия, заяви И на форума.

Икономически тласък
Пекин предприе редица мерки за подпомагане на икономиката, включително усилия за стимулиране на банковото кредитиране, след като последните данни показаха забавяне. Досега властите се въздържаха от намаляване на лихвените проценти и рязко увеличаване на бюджетните разходи, тъй като се опасяваха от рискове за финансовата стабилност след рязкото нарастване на дълговете на местните власти. 

След като през първото тримесечие кредитите и новите заеми нараснаха рязко, през април те отслабнаха, тъй като потребителите и предприятията ограничиха вземането на заеми. Домакинствата спестяват повече и изплащат ипотеките си, вместо да поемат повече дългове, докато предприятията са изправени пред спадащо търсене и намаляваща печалба. 

Ли обеща да засили финансовата подкрепа за реалната икономика, особено в области като потреблението, и да подобри финансирането на частните фирми. "Ще продължим да оптимизираме финансовите услуги, за да възстановим и разширим ефективното търсене" в икономиката, заяви той на форума. 

Според И CSRC ще подкрепи технологичните иновации в Китай с по-"целенасочен" подход, като засили финансирането с акции и облигации, както и предлагането на REITs за сливания и придобивания. 

"Макар че вътрешната икономика показа инерция на възстановяване, вътрешният двигател все още не е силен", каза И. "Все още трябва да преодолеем много трудности и предизвикателства, за да насърчим висококачествено развитие."