Цената на кафето и захарта ще остане висока заради Ел Ниньо

Производителите на шоколад и бисквити се оплакват от рязкото покачване на цените на захарта и какаото

13:56 | 10 юни 2023
Автор: Даян Суса
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Има една пътека в магазина за хранителни стоки, в която инфлацията изглежда изключително устойчива: лакомствата за удоволствие.

Помислете за кафе, шоколадови бонбони и любимите си закуски. Цените на тези стоки се повишиха тази година поради ограниченията в предлагането. Завръщането на Ел Ниньо и перспективите за по-топло и сухо време в страните производителки сега заплашват да изострят ограниченото предлагане.

В Обединеното кралство търговците на дребно заключват буркани с разтворимо кафе в охранителни каси, за да предотвратят кражби. В Япония един от гигантите за производство на напитки спря продажбата на портокалов сок Tropicana поради недостиг. В Германия пък производителите на шоколад и бисквити се оплакват от рязкото покачване на цените на захарта и какаото.

Заедно със златото, това е един дял от пазара на суровини, който не се поддава на дефлационната тенденция, въпреки че разходите за основни хранителни продукти като хляб и тестени изделия намаляват. Тази седмица цените на робустата се повишиха до най-високото си ниво поне от 2008 г. насам, което оскъпи достъпа на купувачите по света до евтина напитка.

Цените на тези суровини се представиха най-добре през тази година, като нараснаха с около 24%, докато по-широкият селскостопански индекс се понижи с 3%, повлиян от спада на цените на пшеницата и царевицата. "Потребителите ще започнат да виждат, че разходите за хляб и макаронени изделия намаляват, тъй като цените на зърнените култури се понижиха, но последното нещо, което ще падне, ще бъде вашата захар, кафе и сладкиши", каза Кона Хаке, ръководител на изследователския отдел в ED&F Man.

Производството на робуста се очаква да намалее с 5% в Бразилия, докато в Индонезия, вторият по големина износител на робуста в света, се очаква производството да спадне с 20%. Това, съчетано с намаляването на запасите във Виетнам - най-големия производител на робуста, вероятно ще запази цените високи.

За вече изстрадалите производители на шоколад болката, причинена от Ел Ниньо, може да се задълбочи.

Според Фуад Мохамед Абубакар, ръководител на Ганаската компания за търговия с какао, производството на какаови зърна в Западна Африка - най-големият регион за отглеждане на какао - може да спадне през следващия сезон с до 8% поради неблагоприятните климатични условия. Цените на какаото вече се повишиха до най-високите си стойности за последните седем години през този сезон след разочароващата реколта в най-големия износител Кот д'Ивоар, която задълбочи световния дефицит.

Но сред продуктите за закуска портокаловият сок вероятно е отбелязал най-голямо увеличение на цените вследствие на огромен недостиг на доставки, причинен от болести и урагани в американския щат Флорида, който е най-големият производител. Това доведе до покачване на фючърсите до 56-годишен рекорд, като облекчението не се вижда.

"Не очакваме голямо увеличение на предлагането, докато търсенето може да се забави, особено в сегментите на населението с по-ниски доходи, които не могат да си позволят толкова високи цени", каза Маркос Фава Невес, изследовател от университета в Сао Пауло.

Вече има признаци, че производството на напитки се отдалечава от портокаловия сок, като бутилиращите компании се насочват към други плодове или смеси. В Япония например Kirin Beverage Company Ltd. наскоро заяви, че временно спира продажбата на портокалов сок Tropicana, обвинявайки за това ограниченото предлагане в световен мащаб.

Въпреки че цените в супермаркетите може и да не паднат скоро, продажбите на сладки изкушения се очаква да останат устойчиви, тъй като те се считат за малък лукс, от който хората не са склонни да се откажат, в сравнение с големите покупки като почивка или нова кола, смята Хаке от ED&F Man.

"Освен това има и научна информация за това, че кафето, захарта и какаото са доста пристрастяващи", каза тя, "и само въз основа потреблението ще се задържи добро."