Почти две трети от лондончаните вече са от етнически малцинства

Един от всеки шест души, живеещи в Англия и Уелс, е роден в чужбина

20:30 | 29 ноември 2022
Автор: Оливия Коноти
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Англия и Уелс са по-разнообразни в расово и етническо отношение от всякога, но Лондон остава най-мултикултурният регион.

Броят на хората, определящи се като азиатци, е нараснал от 7,5% на 9,3% от населението от 59,6 милиона души между 2011 г. и 2021 г., докато чернокожото население се е увеличило от 3,3% на 4%, сочат данните от преброяването, публикувани от Националната статистическа служба във вторник.

Като цяло делът на хората с небял цвят на кожата е нараснал до 18,3% от жителите на Англия и Уелс. Групата на белите британци, макар и все още да е мнозинство, е намаляла до 74,4%, което е траен спад спрямо 87,5% през 2001 г.

В Лондон малко под две трети от хората се причисляват към етнически малцинства, докато в Североизточна Европа това правят по-малко от един на всеки десет души.

Подобни данни се събират и публикуват веднъж на десетилетие, което означава, че публикацията дава важна представа за променящите се демографски характеристики на страната.

Расовата и етническата принадлежност се оказаха проблемни въпроси през последните години в Обединеното кралство. Непропорционалното въздействие на Covid върху някои етнически малцинства беше последвано от протестите "Животът на чернокожите има значение" през 2020 г., както и от оспорван доклад, поръчан от правителството, в който се казва, че ролята на расата е била прекалено подчертана в дебатите за неравенството.

Чернокожите и други групи, като например хората от Бангладеш и Пакистан, се сблъскват с по-лоши резултати от своите бели колеги в различни области на живота в Обединеното кралство, включително пренаселеност в жилищата, дискриминация на работното място и спиране и претърсване от полицията.

Данните имат значение и за политическите партии в Обединеното кралство. На последните парламентарни избори през 2019 г. 64% от всички избиратели от чернокожи и етнически малцинства са избрали лейбъристите, а 20% са предпочели управляващата Консервативна партия според фирмата за пазарни проучвания Ipsos.

По-ранно издание от тази година показа, че един от всеки шест души, живеещи в Англия и Уелс, е роден в чужбина, като миграцията е довела до 6,3% увеличение на населението за 10-годишния период.

Преброяването установи също така, че религиозните настроения намаляват, като все повече хора не се идентифицират с дадена религия. За първи път при преброяване на населението на Англия и Уелс по-малко от половината от хората заявяват, че са християни, въпреки че това все още е най-често срещаният отговор.