Британските пазари са загубили 500 млрд. долара откакто Тръс стана премиер

Доверието в Обединеното кралство беше подкопано на фона на множество притеснения относно икономическите перспективи и посоката, в която се движи администрацията

18:25 | 27 септември 2022
Автор: Сагарика Джайсингани
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарите на акции и облигации във Великобритания са загубили най-малко 500 млрд. долара от общата си стойност, откакто Лиз Тръс стана министър-председател на страната, а шокиращото намаляване на данъците в новия бюджет на страната срина доверието на инвеститорите.  

Тя пое управлението в момент, когато икономиката на Обединеното кралство вече се бореше със сянката на рецесията, но новите фискални политики на правителството на Тръс подхранват опасенията, че инфлацията и кредитите ще нараснат рязко в период на бързо покачване на лихвените проценти. Това предизвика толкова силна разпродажба на различни активи, че доведе до рекордно нисък курс на паунда и призиви за спешни действия от страна на Английската централна банка.

"Доверието в Обединеното кралство беше подкопано на фона на множество притеснения относно икономическите перспективи и посоката, в която се движи администрацията на Тръс", каза Сузана Стритър, старши анализатор в Hargreaves Lansdown. "Единствено обрат в политиката и рязък спад в разходите вероятно ще възстанови значително оптимизма, но администрацията държи на своето".

Акциите и

Индексът FTSE 350 - който включва акциите от ориентирания към износ FTSE 100 и вътрешния FTSE 250 - вече е загубил повече от 300 млрд. долара пазарна капитализация от 5 септември, когато Тръс беше утвърдена за лидер на Консервативната партия. За това време индексът на държавните облигации на Обединеното кралство е загубил над 173 млрд. долара пазарна стойност, според данни, събрани от Bloomberg. Лихвеният процент по 10-годишните държавни облигации се повиши с над един процентен пункт и надхвърли 4% за първи път от 2010 г. насам.

"Това, което правителството на Обединеното кралство направи, е да каже: "по дяволите с прогнозите за инфлацията, нека просто да мислим за растежа", каза Сима Шах, главен стратег в Principal Global Investors. "Доходността по облигациите само ще се повиши и ще обезсмисли голяма част от положителните икономически промени, предизвикани от намаляването на данъците", каза тя в интервю.

Деноминираните в лири облигации с инвестиционен рейтинг загубиха 29 млрд. долара за същото време, което свали пазарната стойност на индекса на Bloomberg, който проследява ценните книжа, до най-ниското ниво от март 2016 г. насам. Пазарната стойност на измерителя на деноминираните в лири облигации с рейтинг боклук, над 90% от които са британски компании - спадна с 1,4 млрд. долара.

Британските акции

Вярно е, че тъй като притежателите на облигации са по-склонни да купуват и държат до падежа, разпродажбата на облигации е по-малка в сравнение с други активи. Във вторник британските облигации възстановиха част от позициите си, а паундът се насочи към най-голямото си рали от месеци насам.

По отношение на акциите мерките излагат на риск по-доброто представяне на индекса FTSE 100 през тази година, което беше подсилено от неговите значително ориентирани към износа членове. Индексът е спаднал с около 5% от началото на 2022 г., в сравнение с около 20% спад на индекса Stoxx 600, но през септември преднината му намаля.

"В момента Обединеното кралство е много далече от обичайната си роля като сигурен и регулиран пазар, с който инвеститорите са свикнали и по-скоро прилича на дивия запад", каза Дани Хюсън, финансов анализатор в AJ Bell.