Дания разследва изтичане на газ от „Северен поток 2”

Датската морска администрация съобщи за спад в налягането на тръбопровода

10:38 | 27 септември 2022
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Бързо спадане на налягането в газопровода "Северен поток 2"  стана причина за започване на разследване на инцидента, се казва в изявление на оператора на газопровода.

 "Морските власти на Германия, Дания, Швеция, Финландия и Русия са били уведомени незабавно", заяви операторът. "Разследването продължава."

Според изявлението мястото на инцидента е установено в датската изключителна икономическа зона югоизточно от остров Борнхолм. Датската морска администрация, която съобщи за изтичането на газ в понеделник, заяви, че то може да е опасно. "Препоръчва се на мореплавателите да не плават в зоната от 9 километра от посочената позиция", се казва в съобщението на регулаторния орган на неговата страница в интернет.

Европейските цени на природния газ останаха като цяло стабилни след изявленията, тъй като "Северен поток 2" е спрян на фона на противопоставянето на Кремъл със Запада заради войната в Украйна.

Забавено пускане

Връзката, която трябва да пренася до 55 млн. куб. м руски газ годишно до Германия през Балтийско море, беше готова да започне пълномащабни доставки през декември въпреки санкциите на САЩ, които забавиха старта на връзката с две години.

Въпреки това признаването от страна на Русия на два сепаратистки региона в Украйна за суверенни държави обърна подкрепата на Германия за "Северен поток 2". В края на февруари германският канцлер Олаф Шолц поиска от Министерството на икономиката да оттегли оценката си, че руският проект не представлява заплаха за сигурността на енергийните доставки.

Засега не е ясно какво количество газ е изтекло във водите на Балтийско море.

Изтичането на газ в подводни тръбопроводи може да представлява дългосрочен риск за околната среда, както и непосредствен риск от пожар. През юли 2021 г. теч от подводен газопровод, управляван от Petroleos Mexicanos в Мексиканския залив, предизвика огромен пожар, привличайки международното внимание и критиките на активисти за опазване на околната среда.