НЕК плаща 601 млн. евро за Белене до 25 декември

Отношенията между НЕК и Русия ще бъдат уредени според решението на Международния арбитражен съд в Женева

11:27 | 26 октомври 2016
Обновен: 11:27 | 26 октомври 2016
Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg
Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg

„Национална електрическа компания“ ЕАД и „Атомстройекспорт“ подписаха споразумение за окончателно уреждане на отношенията според решението на Международния арбитражен съд в Женева, според което България трябва да заплати на Русия изработените два реактора за АЕЦ „Белене“, съобщи Министерството на енергетиката, предаде Investor.bg.

В съобщението се припомня, че както предвижда приетият на 28 септември 2016 г. от българското Народно събрание Закон за предоставяне на финансова помощ за изплащане задълженията на НЕК във връзка с „Белене“, плащанията ще станат на базата на подписано между двете страни споразумение.

Постановената от арбитража в Женева сума е 601 617 133 евро (главница и лихва) след корекция на грешки при изчислението, които възлизат общо на 20,9 млн. евро.
До заплащане на пълната сума НЕК дължи и по 130 хил. евро лихва на ден.

Двете страни постигнаха съгласие НЕК да извърши пълно плащане към „Атомстройекспорт“ до 25 декември тази година.

При пълно погасяване на задължението преди 15 декември 2016 г. руската компания ще се откаже от натрупаните след излизане на арбитражното решение лихви (лихва от 14.06.2016 до 15.12.2016 г., която възлиза на 23,8 млн. евро).

В случай, че плащането се извърши в периода 16-25 декември 2016 г., „Атомстройекспорт“ ще се откаже от 55% от лихвите, натрупани след постановяване на решението.

При подписване на споразумението НЕК е извършила доброволно частично плащане в размер на 5 млн. евро, което е приспаднато от главницата, информира енергийното министерство.

Арбитражът е информирал страните, че изчислителните грешки в решението ще бъдат коригирани.

След пълното изплащане на средствата НЕК ще е изпълнила всички свои задължения съгласно арбитражното решение. Компанията ще дължи единствено разходите за съхранение и поддръжка на оборудването с дълъг цикъл на производство и спряното оборудване.

Българската страна ще извърши инспекция на произведените съоръжения до 5 декември тази година, по време на която ще бъде прегледана и свързаната документация, поддържана в руските производствени заводи.

След пълно заплащане на дължимите суми НЕК ще има право да приеме оборудването.

„Ако НЕК плати до 15 декември пълния размер на сумата по арбитражното решение за АЕЦ „Белене“, руската компания „Атомстройекспорт” се отказва от лихвата - 23,8 млн. евро“, потвърди на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова в МС, информира Dnes.bg.