Новите европейски санкции изглежда дават резултат срещу руския петрол

Корабите са принудени да предприемат все по-дълги и скъпи пътувания до дестинации като Азия

08:00 | 26 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производители на руски суров петрол изпитват все повече трудности при продажбата на продукцията си на традиционните си европейски пазари откакто президентът Владимир Путин нареди нападение срещу Украйна, пишат в свой материал за Bloomberg Джулиан Лий и Шери Су. 

До сега Европейският съюз не успява да наложи забрана за вноса на петрол от Русия, но това не попречи на рафинериите в блока да отказват доставки от суровината на някои от основните си терминали на Балтийското крайбрежие. Тази промяна изглежда стана все по-осезаема от 15 май, когато влязоха в сила по-строгите санкции на ЕС срещу банковия сектор.

Степента в която Европа избягва руския петрол е от критично значение за глобалния пазар. Рафинериите на континента бяха принудени да се надпреварват за количества на пазара за първокласни сортове, което увеличи и цените.

Товарите, които тръгват от двете основни петролни пристанища Приморск и Уст-Луга на Балтийското крайбрежие са принудени да правят много по-дълги курсове до Азия и съвсем малък брой купувачи в Средиземно море. Доставките до обичайните дестинации като Нидерландия и Франция са спрени с малки изключения.

Тази промяна започна в средата на март след като европейските купувачи и транспортни компании започнаха да избягват руския петрол. По-строгите санкции, които влязоха в сила на 15 май допълнително затрудниха доставката на петрол за европейски страни.

„От 15 май европейските санкции забраняват редица неща , каза Майк Мюлер, ръководител на Азия във Vitol Group, най-големият независим търговец на петрол в света, седмица преди тази дата. Международната банкова система „просто не може да накара плащанията към руски субекти да работят“, каза той.“

Преди инвазията Северозападна Европа приема повече от 70% от всички товари петрол сорт Урал, превозвани от Балтийско море. Сега те са под 40% след инвазията. Въпреки че е трудно да се направи окончателна преценка само няколко дни след налагане на последните санкции, от 15 май те са намалели допълнително и вече са едва 20% от общия брой. Стандартните товари от Балтийско море са с обем около 100 000 тона на кораб.

Изобилието от пратки за Средиземно море е подвеждащо. Пратките за региона от Приморск като цяло приключват или в Турция, или в рафинерия, собственост на руската петролна компания Лукойл PJSC на италианския остров Сицилия. Само три доставки, натоварени в Приморск след инвазията, са доставени другаде в Средиземно море.

Самоналожените санкции и други мерки, предприети срещу Русия в резултат на инвазията в Украйна, може да имат малко въздействие върху общите обеми на износа на суров петрол, но те все повече принуждават танкерите от западните пристанища на страната да извършва много по-дълги и по-скъпи пътувания до други региони.