Британски бизнеси надушиха възможността да откриват Covid-19 с кучета

Кучетата имат по-добра успеваемост при засичането на Covid-19 в хора от бързите тестове

13:36 | 2 януари 2022
Обновен: 15:34 | 2 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Училища, болници и компании в Обединеното кралство обмислят да използват кучета, които да надушват Covid като нов начин да засичат вируса като допълнение към стандартните методи за тестване, пише Financial Times.  

Британско проучване публикувано през май месец от група академици открива, че кучетата имат по-добра успеваемост при засичането на Covid-19 в хора от бързите тестове, като изостават съвсем малко от „златния стандарт“ на ПСР тестовете.  

Наблюдава се все по-голям интерес в страната към това дали могат да използват кучета, за да засичат наличието на инфекция на входовете на нощни клубове, заведения, конферентни зали, училища, болници и летища.

Amazon Studios, американската компания за продукция и разпространение на филми наскоро използва специално обучени кучета, за да провери над 200 актьори и други членове на екипа при заснемането на пълнометражен филм в Лондон.

През есента британското правителство проведе разговори с консорциума от академици дали да използва кучета за засичане на Covid, преди срещата по въпросите на климата COP26. Тогава на събитието в Глазгоу имаше хиляди посетители дневно.

В крайна сметка министрите решиха да не използват кучетата, заради евентуални „културна чувствителност“ към животните от страна на делегатите, които бяха от над 200 държави.

Други страни също изпробват идеята за специално обучени кучета. Миналата година летищните власти в Хелзинки започнаха пилотна програма, а съвсем наскоро полицията в Дубай обучи 38 кучета да надушват вируса, предава агенция Ройтерс.  

Джеймс Лоугън, професор в лондонското училище по хигиена и тропическа медицина е провел проучването заедно с благотворителната организация „Medical Detection Dogs“ и университета Дърам. Той казва, че различните видове рак и други заболявания имат „специфичен мирис“, който може да бъде засечен от някои породи като лабрадорите и кокер шпаньолите.

„Не твърдим, че кучетата могат да заменят бързите тестове и ПСР-ите, но в някои случаи могат да бъдат допълнителен инструмент,“ казва Лоугън. „Две кучета могат да проверят цял самолет с над 30 души на борда, докато те слизат само за 30 минути.“

Клер Гест, главен изпълнителен директор на Medical Detection Dogs, каза: “Голям брой хора и организации се интересуват от темата. Това е страхотна възможност за британската наука, като вече се провеждат изпитвания в последна фаза в различни офиси, както и от някои наши партньори от здравната каса. А има заинтересовани и учиища.”

Covid-19 има „изключително отличителна миризма“, което значи, че животните нямат проблем да я откриват, дори сред група от хора.  

„Кучетата имат нужда да подушат някого за половин секунда, за да разберат дали някой има Covid,” казва тя.

Проучването е финансирано отчасти от здравното министерство и е използвало 6 кучета, които да подушат над 3,500 проби. Животните са засекли наличието на вируса Sars-Cov-2 с точност между 82 и 94%.

Тази ефикасност е по-малка от ПСР тестовете, които имат чувствителност от 97%, но е по-голяма от бързите тестове, които имат средна успеваемост от 72% за симптоматични случаи и 58% за асимптоматични.

За разлика от бързите тестове, обаче, при кучетата е имало значителен процент фалшиво положителни резултати, но изследователите казват, че е по-добре малка група хора да бъдат задължени да си направят ПСР тестове, отколкото цялата група.

Консорциумът е проверл първото проучване в контролирана срреда и сега вече прави такива в реални условия с до 20 кучета.  

„Водим разговори с няколко организации от известно време,  включително местните власти, не само в Обединеното кралство,“ казва Лоугън

 Amazon Studios е използвала 2 кучета в продължение на няколко седмици заедно със стандартни тестове докато е заснемала филма „Хората, които мразим на сватби“.

„Резултатите бяха много добри, използвахме кучетата, за да тестваме актьорите с второстепенни роли, които щяха да бъдат близо до водещите акьори,“ казва Рич Голд, директор в Amazon Studios по въпросите свързани с Covid. Той отбелязва и че използването на кучета е по-устойчива практика от поръчка на пластмасови тестове.  

„Това е индустрия, в която трябва да пътуваме всеки ден на различни места и ако един човек от екипа се разболее от Covid, това може да спре целия проект на стойност няколко милиона долара.“

„Използването на кучета за тестване е бърз и неинвазивен метод,“ казва още той.