Действията на Китай карат Япония да побърза с пускането на дигитална йена

Правителството увеличи броя на служителите, които разглеждат правните и технически аспекти на издаването на цифрова валута на централната банка, която представлява дигитална форми на съществуваща валута.

10:45 | 1 декември 2021
Обновен: 11:23 | 1 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новото политическо ръководство на Япония призовава финансовите експерти на страната да увеличат усилията си за издаване на цифрова валута, като изтъкват далеч по-бързия напредък на Китай, който би могъл да се окаже  предизвикателство за глобалния икономически ред, пише Reuters.

Правителството увеличи броя на служителите, които разглеждат правните и технически аспекти на издаването на цифрова валута на централната банка (CBDC), която представлява дигитална форми на съществуваща валута.

Въпреки че политическото внимание все още не е довело до преки инвестиции в сектора, то вероятно ще поддържа натиска върху Японската централна банка да се отклони от предпазливия си подход към издаването на дигитална йена, смятат анализатори.

„Трябва да помислим какво може да се случи с националната сигурност на Япония, ако други страни развиват дигитални валути на централните банки“, казва Такаюки Кобаяши, министър, който наблюдава икономическата сигурност – нова роля, създадена от администрацията на премиера Фумио Кишида.

„Япония трябва да ускори процесите, за да е готова да издаде цифрова йена по всяко време“, каза той.

Китай, който е глобален лидер в сферата вече проведе тестове в големите градове и ще се опита да пусне цифров юан през следващата година. Япония, заедно с другите развити страни от Г-7, действат много по-бавно.

Централната банка на Япония започна първата фаза от своя експеримент едва през април и казва, че няма непосредствени планове да емитира цифрова йена. Пилотните програми, ако има такива, няма да бъдат започнати най-рано до 2023 г.

Тази колеблива позиция може да бъде поставена на изпитание, тъй като Кишида превърна икономическата сигурност в приоритет на политиката и постави въпросите около дигиталните валути на централните банки отвъд финансите и ги включи в рамката на националната сигурност.

В общия случай централните банки на страните от Г-7 са съгласни с необходимостта да се противопоставят на Китай по въпроси, свързани с поверителността на данните, а ситуацията е особено важна за Япония, тъй като законодателите се тревожат за нарастващата икономическа мощ на страната.

Някои влиятелни законодатели от управляващата партия считат напредъка на Китай към дигитална валута на централната банка като потенциална заплаха за статута на долара като световна резервна валута и финансовото господство на най-големият съюзник на Япония - Вашингтон.

Близък сътрудник на Кишида каза пред Reuters, че Япония трябва "да работи в тясно сътрудничество със Съединените щати, за да се противопостави на всеки опит, който застрашава статута на долара като резервна валута" и добави, че Японската централна банка се координира с министерството на финансите, за да осигури бърз напредък при издаването на цифрова йена.

Опозиционните партии също призоваха в платформите си за предизборна кампания за ускоряване на плановете на разработване на дигиталната валута.

Служители на Японската централна банка казват, че планът на Китай няма да повлияе пряко на времевата рамка за техните експерименти с японски еквивалент, тъй като ключовата цел на издаването на цифрова йена е да осигури удобни, ефективни средства за плащане и сетълмент за обществеността.

Това, което би могло да повлияе на японските парични власти повече от плана на Китай, би било колко бързо неговите европейски и американски колеги обявяват планове за издаване на свои дигитални копия на валутите си.

Дебатът относно издаването на цифрова йена може да се засили през следващата година, тъй като администрацията на Кишида излага подробности за своите планове за икономическа сигурност и тъй като се вижда, че Китай рекламира своя цифров юан на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари.

„Ясно е, че администрацията на Кишида и неговата управляваща партия се стремят да издават цифрова йена“, каза бившият член на борда на Японската централна банка Такахиде Киучи, който в момента е икономист в японския изследователски институт Nomura.

„Ако Китай пусне цифров юан следващата година и европейската централна банка обяви планове за издаване на цифрово евро, това ще има огромно влияние върху Япония и ще окаже натиск върху японския регулатор.