Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Шаламанов: Има деградация на институциите за национална сигурност

Велизар Шаламанов, бивш военен министър и председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО по комуникации и информация, "Светът е бизнес", 10.06.2021 г.

21:09 | 10 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Следващият парламент трябва да направи промени в прокуратурата и службите за сигурност, за да върне доверието на българските граждани и съюзниците ни в НАТО. Това заяви Велизар Шаламанов, бивш военен министър и председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО по комуникации и информация, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Има деградация на институциите, свързани със системата за национална сигурност. Доверието е в сърцевината на НАТО и индиректната критика (санкциите на САЩ - бел.ред.) е подсещане, че България трябва да направи усилие. Това ще бъдат приоритети на следващия парламент - промени в съдебната система, прокуратурата, в службите за сигурност. Това са стъпки за подобряване на доверието на българските граждани към институциите и заедно с това подобряване на доверието между нас и нашите съюзници. Така ще можем да ползваме и капацитета на съюзническите служби", каза Шаламанов.

В следващата една година ще има засилени консултации за бъдещето на НАТО към 2030 г. Има ясно лидерство и готовност на алианса да мисли за стратегическа концепция, поставяйки в центъра на вниманието технологичната сигурност и промените в климата, освен традиционните въпроси за превъоръжаване, борба с тероризма, коментира Шаламанов. "Фокусът ще се премести от увеличаване на националните към общите разходи за отбрана с цел НАТО да може да се ангажира по-сериозно с проблеми като киберсигурността, развитие на технологиите, иновациите."

НАТО ще се модернизира в три направления - по-добри механизми за политически консултации с различните участници в сферата на отбраната; проблеми с инфраструктурата и климата, технологиите и енергетиката

"Много дълго време Източна Европа беше извън развитието на енергийната и транспортна инфраструктура. Сега това е един от акцентите и е свързано с възможности за икономическо развитие."  

НАТО изгражда обща система за киберзащита на своята инфраструктура, като разработва средства и модели, които са приложими и в сфери, различни от отбраната като здравеопазване, тръбопроводи, каза бившият военен министър.

В областта на промените на климата Алиансът разглежда евентуалните последици за различни държави, които биха причинили бежански потоци или сриване на икономически системи. "Самите въоръжени сили трябва да бъдат включени в усилието за намаляването на въглеродния отпечатък."

НАТО ще преразгледа и работата с партньорите си. "ЕС не успява да постигне пробив в общата външна политика. Поне в сферата на сигурността НАТО остава важен инструмент за глобалната сигурност", коментира Шаламанов.

Има чувстителна промяна в отношението на САЩ и визията на администрацията на Джо Байдън за важността на НАТО. 

Запитан за модернизацията на българската армия, Шаламанов заяви, че трябва да се направи оценка на изтеклата програма 2020 и безрезултатния стратегически преглед на системата за национална сигурност, който започна през 2019 г. "Има много несвършена работа и по кораби, и по бронирани машини, и цялостната инфраструктура."

Велизар Шаламанов ще бъде кандидат депутат от "Демократична България" на предстоящите парламентарни избори. 

Повече за реформата на НАТО и участието на американския президент Джо Байдън в лидерската среща на пакта в Брюксел може да гледате във видеото.

Всички гости на "Светът е бизнес" може да видите тук.