Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България трябва бъде пълноправен член на НАТО, без да поражда съмнения относно избора си

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, "Светът е бизнес", 12.05.2021

21:02 | 12 май 2021
Обновен: 21:08 | 12 май 2021
Автор: Димитър Баларев

България трябва да бъде членка на НАТО, която да не поражда някакви съмнения или колебания относно избора си. За съжаление имаме доста случаи, в които нашата страна не е имала поведение на пълноправен член на Северноатлантическия пакт. Това заяви Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Черно море е регион, изпълнен с много противоречия, където НАТО има специално отношение. В последните години се изгради един механизъм за консултации между държави членки на НАТО по отношение на сигурността на черноморския регион, в които участват  Турция, Румъния и Полша, но не и България". 

"Липсата на участие на нашата страна в тези макар и неформални платформи е много притеснителна", коментира Йордан Божилов.

"Това е показателно и за оценката, които нашите партньори имат към нас".

По думите на госта на новия министър на отбраната е много добре запознат и с НАТО, и с външната политиката на България като цяло заради дългогодишния си опит в МВнР. 

"Надявам се, че оттук натам България и нашият глас, все повече да се чува в рамките на НАТО, което означава и една проактивна политика - ние ще трябва да поставяме нашите виждания и подходи, които впоследствие да се превръщат и подходи на Алианса - така правят всички останали държави".

В разговора беше засегната и темата за решението на Владимир Путин да оттегли страната си от договора "Открито небе".

"Самият договор позволява на Вашингтон и Москва да провеждат разузнавателни полети над предварително договорени територии с цел да се създава по-голяма прозрачност във военните действия. Но Русия счита, че това е споразумение е в нейн ущърб с довода, че САЩ след присъединяването на нови страни в НАТО са получили предимство".

Според Йордан Божилов има и друг надвиснал проблем по отношение на международните военни договори. 

"Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и най-вече адаптирания му вариант, който трябваше да влезе в сила след присъединяването на бившите социалистически страни от Източна Европа към НАТО, така и не се случи".

"Поради това цялата система на международни договори, свързани с прозрачността на въоръженията и натрупването на военен потенциал, не действа", посочи още събеседникът. 

"За целите на сигурността на Европа и военната прозрачност са необходими нови разговори между САЩ, НАТО и Русия. Още повече Китай, който притежава огромен военен потенциал, не е страна по нито един от тези договори, освен по Договора за неразпространение на ядрените оръжия". 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук