Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България няма никаква визия как да поддържа собствената си киберсигурност

Спас Иванов, управляващ директор в Baseline Cyber Security, "Светът е бизнес", 11.05.2021

21:02 | 11 май 2021
Обновен: 21:20 | 11 май 2021
Автор: Димитър Баларев

България няма никаква визия как да поддържа собствената си киберсигурност. Ако някоя престъпна кибергрупировка като DarkSide таргетира българската държава и управление, то тя ще ни докара до положение, при което всичко ще спре. Това заяви Спас Иванов, управляващ директор в Baseline Cyber Security, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Буквално ще ни върнат на тетрадки и тефтери. Ако погледнем първите две най-големи групировки по причинени щети, то виждаме, че те са безскрупулни в своите атаки - прицелват се не само във финансови институции, но и в болници, училища и други организации от обществено значение".

По думите на Спас Иванов никой не е защитен и непроницаема система не съществува, но вместо безцелно да се наливат пари в киберсигурност, трябва да се повишава бавно и постепенно степента на устойчивост.

"Киберсигурността не е крайна цел - технологията непрекъснато се развива. Затова персоналът трябва непрекъснато да се обучава, за да не застрашава неволно с действията си инфраструктурата на компания; трябва винаги да сме в крак с мерките за киберсигурност, а не 10 години назад; и трябва да има внимателно планиране на вътрешните правила, политики и процедури".

"Трябва да е ясно коя след коя мярка трябва да бъде предприета", коментира гостът, посочвайки, че повечето български компании не са способни да се върнат в оперативен режим след дадена кибератака.

"Ако им бъде нанесена такава вреда, каквато беше нанесена на Colonial, те дори няма да знаят откъде да започнат". 

Управляващият директор в Baseline Cyber Security допълни още, че в развитите държави, които "ни водят с векове в това отношение", разходите за киберсигурност се възприемат не само като инвестиции, но и като средство компанията да остане на по-дълго на пазара. 

"При нас това се разглежда като чиста форма на "хвърляне на пари на вятъра" и като някакъв задължителен разход, без да се вниква в естеството на самата инвестиция. В САЩ, особено при компаниите, листнати на Nasdaq, колкото повече те инвестират в тази посока и колкото по-добре структурират различните звена, противодействащи на киберзаплахите, толкова по-добре се търгуват техните акции".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук