Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България е засегната от бавното възстановяване в Европа и скъпите суровини

Д-р Щерю Ножаров, икономист, "Светът е бизнес", 05.05.2021

21:03 | 5 май 2021
Автор: Александра Попова

Показателите на Европейския съюз са малко притеснителни, като по-бавното възстановяване на Европа влияе и на нетния износ на България. Растежът на цените на пазара на суровините е другият фактор, който оказва влияние на българската икономика и има проинфлационен ефект. Това заяви д-р Щерю Ножаров, икономист, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта европейската икономика се възстановява много по бавно, като навлиза във втора рецесия, ако вземем предвид периода от началото на пандемията до момента. Така се очаква тя да се възстанови една година по-късно от тази на САЩ. 

"За разлика от американската икономика, която отбеляза ръст, европейската икономика бележи спад с 0,6%. Германия има спад за първото тримесечие с 1,7%, Испания с 0,4%, а Италия – 0,5%. Само Франция има ръст с 0,4%, но страната наскоро обяви нов локдаун, което ще намали този ръст".

Д-р Щерю Ножаров коментира, че тъй като САЩ са основен търговски партньор на Европейския съюз, високите показатели на американската икономика означават висок нетен износ за ЕС.

Друга тема от разговора беше свързана с решението на Европейската комисия да замрази ратификацията на търговското-инвестиционно споразумение с Китай.

"На глобално ниво конкуренцията се увеличава. Пандемията показа недостатъците на различните типове икономически системи, при което възстановяването на Китай започна да притеснява останалите икономически сили", смята гостът.

"БВП на човек от населението в Китай е около 6 пъти по-малък от този на САЩ, но от друга страна Пекин започва да става световен лидер в други области – високоскоростните железопътни превози, както и в областта на космическите изследвания".

От думите на госта стана ясно, че по време на администрацията на Байдън САЩ демонстрират подпомагане на усилията на ЕС в овладяването на климатичните промени, но от своя страна Брюксел помага на Вашингтон в глобалната икономическа конкуренция.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.