Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Защо Германия заема по-мека позиция спрямо Турция от всички в Европа?

Петър Щурм, политолог, Европейски университетски институт, Светът е бизнес, 18.09.2020

21:06 | 18 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Германия заема по-мека позиция от всички в Европа спрямо Турция поради две причини. Първата е, че в последните десетилетия икономическата връзка между Турция и Германия е много засилена, а втората е ситуацията с бежанците. В момента Германия не иска да се конфронтира с Турция точно заради това. Това мнение изрази Петър Щурм, политолог, Европейски университетски институт, от предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"В момента изграждането на "Северен поток" 2 се обвързва с темата за отравянето на Алексей Навални. На поредното действие от страна на Русия, неотговарящо на международни стандарти за добро поведение, този път отзвукът от Германия бе силен".

Щурм уточни, че съдбата на разширяването на "Северен поток" 2 ще бъде до голяма степен зависеща от действията по външната политика на Русия, включително действията спрямо Беларус.

Гостът сподели какъв според него е списъкът с приоритети на германския канцлер Ангела Меркел. Според него той започва със здравния аспект относно справянето с пандемията. На второ място, той постави икономическия аспект на произтеклата от това криза. Като малка подточка Щурм посочи необходимостта германците да преодолеят конспиративните течения в страната.

След това в списъка с приоритети по думите на госта се нареждат Русия, Навални, Беларус и "Северен поток" 2. На трето място е Средиземноморието, на четвърто - перспективата за отношенията със САЩ, на пета позиция - отношенията с Китай, стана ясно още от думите на политолога.

"Този път Европа не остана безучастна. В тази ситуация трябва да се постигне сделка за влияние върху дадени места в Европа. Тази сделка ще бъде в Беларус в полза на Русия, но няма да се позволи да влязат военни сили и паравоенни организации, както се случи с Крим".

Петър Щурм потвърди, че Китай, Русия и САЩ искат да видят Европа разделена.

"Хубавото е, че кризата понякога обединява. В този смисъл Европа може да някаква степен да покаже заедност. Гледайки обаче спада от второто тримесечие, всички страдат, но по-различен начин. А Германия продължава да води Европа", уточни той.

Политологът застана зад тезата, че френският президент Еманюел Макрон се опитва да бъде като един философ и лидер на нова Европа.

"Той има тенденцията да приеме по-принципните позиции, докато Германия се опитва да приеме по-рационалните. Има разнобой във френско-германския мотор, но по този начин позицията работи добре", изтъкна той.

Според Щурм ако Джо Байдън стане президент, ще има нормализацията в отношенията между САЩ и всички атлантически партньори, включително Европа.

По темата за Brexit гостът отбеляза, че е било ясно, че приетата сделка ще трябва да се коментира още.

"Имаше много неща вътре в самата сделка, които останаха за решаване от различни комисии впоследствие, например - как ще се действа с риболова около Ирландия", се обоснова той

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.