Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Георги Димов: Не е изключен горещ военен конфликт в Източното Средиземноморие

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин, Светът е бизнес, 11.09.2020

21:06 | 11 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Където има петрол и газ, ситуацията е съпроводена с кръв и сълзи. Горещ военен конфликт в Източното Средиземноморие не е изключен. Териториалните спорове могат да се решат или чрез директни преговори, или от Международния трибунал в Хага. Атина ще отнесе този въпрос там. Това заяви бившият генерален консул в Одрин Георги Димов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"След срещата между 7-те средиземноморски държави от ЕС, в която не е включена Турция, се представи заключителната декларация, изразяваща солидарност към Кипър и Гърция срещу враждебната политика на Турция в региона".

Гостът обясни, че на дневен ред са конкретни мерки под формата на санкции срещу Турция, ако тя не коригира поведението си. 

"В акваторията на остров Кипър има разкрит 8 млрд. барела петрол и 3,5 трлн. кубически метра газ. И едното, и другото представлява една десета от запасите на Русия".

Димов твърди, че позицията на Турция не е издържана от международна правна гледна точка поне по две линии – по отношение на северно кипърско-турската република и във връзка с конвенцията на ООН от 1982 г. за международното морско право, където е предвидено, че островите имат право на континентален шелф и изключителна икономическа зона.

"Турция не искае да признае това и е в противоречие на конвенцията", обясни той.

Третото, което той подчерта, е че през 2016 г. Турция едностранно напуска преговорите по тези въпроси.

"Нападението на турски кораби над френска фрегата са генезисът на рязката ескалация на напрежението между Турция и Франция. Освен това Франция и Италия са получили концесия от Кипър в този район за добив на природен газ и петрол. Заради това интересът е силен".

"Източното Средиземномореие се свързава и със ситуация в Беларус. Има напрежение между Германия и Русия и относно предполагаемото отравяне на Алексей Навални. Турция и Германия, от друга страна, имат общи интереси въпреки различията. Берлин е за правилното смесване на ценности и интереси", отбеляза още бившият генерален консул в Одрин.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.