Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ердоган отклонява фокуса от кризата в Турция с показването на сила в Средиземно море

Милен Керемедчиев, бивш зам.-външен министър, Светът е бизнес, 11.08.2020

21:03 | 11 август 2020
Обновен: 07:54 | 12 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

Военните учения на турските кораби в Средиземно море в близост до гръцките острови се провеждат с истински муниции. Използват се реални бойни оръжия, което показва, че това е сериозно учение, което може да доведе до случайни грешки. Тази ескалация на напрежението между Гърция и Турция продължава вече четири години. Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.  

"Президентът на Турция Реджеп Ердоган се опитва да отклони вниманието на турските гласоподаватели от изключително тежката икономическа ситуация в страната. В момента Ердоган е изправен до стената, а опозицията срещу него расте. Ако Турция се докопа до възможността да добива газ и нефт във водите на Средиземно море, които са спорни, но агресивно превземат, това ще доведе до глътка въздух за турската икономика". 

По думите на Керемедчиев показването на мускули срещу Гърция би му спечелило малко време във вътрешнополитически план. "Но по-дългосрочният му проблем е дали ще може да добива нефт и газ в икономическите територии на Кипър", допълни той. 

Керемедчиев направи обстоен анализ на дипломатическите маневри в отношенията между двете страни. 

"По време на мигрантската криза Турция много умело пренасочи бежанските потоци към Гърция, за да създаде по-сериозно напрежение на гръцката граница и да обвини гръцките власти в тормоз върху бежанците. От друга страна, Гърция изигра умело картите си по време на кризата между САЩ и Турция за приемането на ракетните системи С-400 от Русия и спирането на американската програма F-35".

Той припомни, че тогава Гърция поиска програмата за американските изтребители да бъде пренасочена към тях. "Това постави Гърция на много сериозно ниво като важен партньор в НАТО за САЩ", отбеляза Керемедчиев. 

В целия разговор може да чуете също за политическата ситуация в Ливан след експлозията в Бейрут, както и за напрежението между САЩ и Китай.

Всички гости на "Светът е бизнес" вижте тук.