Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Васко Начев: Има опасност "Балкански поток" да не бъде завършен

Васко Начев, енергиен експерт, Светът е бизнес, 17.07.2020

21:03 | 17 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Вече сме изхарчили 650 млн. евро за втората тръба на „Турски поток“ или т. нар. "Балкански поток". Има опасност този проект да не бъде завършен. Освен тръбите трябва да се изградят две компресорни станции с американско оборудване, а в този случай е трудно да бъдат доставени, което е невралгичната точка на проекта, заяви Васко Начев, енергиен експерт, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По повод американските санкции срещу "Северен поток 2" и втората тръба на "Турски поток" гостът каза, че всеки един политически проект попада под санкциите на САЩ.

"Идеята на двата проекта е да затегнат обръча, за да няма възможности за доставка на газ извън този от Русия. В този ред на мисли нищо не е странно", допълни Начев.

По думите на експерта интерконекторът с Гърция не попада под обхвата на темата за американските акции.

"Американските аргументи за санкциите са, че това не са търговски проекти, а геополитичеки, и че поставят Украйна в изолация и застрашават европейската енергийна сигурност, тъй като Русия използва енергийните ресурси като инструмент за налагане на влияние", обясни Начев.

"Украйна е необходима на Европа като балансьор в газовите доставки".

Гостът отбеляза, че Европа преди тези два газопровода има възможност за доставяне на 650 млрд. кубически метра газ, а на година полазва 400-450 млрд. максимум.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.