Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Предприемач: България е уникално място за стартиране на бизнес, защото е евтино да се провалиш

Борис Колев, изпълнителен директор на CSR Bulgaria и вицепрезидент "Бизнес развитие" в Devexperts, Светът е бизнес, 02.06.20

21:02 | 1 юни 2020
Обновен: 15:22 | 2 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Борис Колев, изп. директор на CSR Bulgaria и вицепрезидент "Бизнес развитие" в Devexperts. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борис Колев, изп. директор на CSR Bulgaria и вицепрезидент "Бизнес развитие" в Devexperts. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е едно от най-уникалните места за стартиране на бизнес, защото е много евтино да се провалиш. Това каза Борис Колев, изпъ;нителен директор на CSR Bulgaria и вицепрезидент "Бизнес развитие" в Devexperts, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

Той посочи, че има ниски регулации в много сектори, много по-голяма свобода и съответно е много по-евтино да стартираш, да направиш опити и да се провалиш. Според него от гледна точка на данъци България също е много добра дестинация.

“Една от нашите компании се занимава с генетични изследвания. Ако искахме да стартираме в Калифорния например, щеше да ни отнеме година и половина, само докато преминем през всички регулации. Това щеше да ни струва стотици хиляди долари, преди първият служител да започне да прави нещо. В България до някаква степен заради липсата на такива тежки и безсмислени регулации, може да започнеш да работиш много по-бързо и евтино”.  

Колев смята, че има и добър достъп до специалисти.  

Според него едно от проклятията на предприемачите е, че имат твърде много идеи - винаги имат повече, отколкото могат да реализират. 

"В България парите не са проблем за реализирането на бизнес идеи, а човешките ресурси. Все по-лесно се намира финансиране за добри идеи, но правилните екипи се намират много трудно".

Според Колев когато екосистемата се заражда в България преди 10 години, в началото тя е маркетингов продуктов. В момента обаче вече има български стартъпи и предприемачи, които правят наистина уникални неща и малко по-малко започва да се чува все повече в света за тях, коментира серийният предприемач.  

“Все повече инвеститори гледат към България. Имаме и първи рисков фонд на борсата, което е може би исторически момент”, смята Колев.  

Борис Колев е единственият европеец сред 8-те финалисти за Глобалната зала на бизнес славата 2020. Конкурсът се провежда от световната организация за предприемаческо и финансово образование – Junior Achievement Worldwide. Победителят ще стане ясен на 5 юни, след оценка на жури от над 230 експерти в различни сфери. 

Как пандемията се отрази на стартъп екосистемата? В какво се инвестира в условия на криза? С какви проблеми се сблъскват големите инвеститори в България?  Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" гледайте тук.