Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Евроскептицизмът - проекция на демократичните дефицити

Гл. ас. Ружа Смилова, преподавател в СУ; гл. ас. Страхил Делийски; преподавател в СУ; Светът е бизнес, 02.05.2019

22:00 | 2 май 2019
Обновен: 05:00 | 4 юни 2020
Гл. ас. Ружа Смилова, преподавател в СУ; гл. ас. Страхил Делийски; преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В ЕС днес наблюдаваме една умора от изминатия дълъг път с много успехи и търсене на път напред. Има изчерпване на дневния ред. Европейските граждани като цяло са носталгично настроение и в същото време с недоверие към бъдещето. Очакванията от европейските институции са много и разнообразни и са свързани с намирането на обща платформа. Това коментира гл. ас. Ружа Смилова, преподавател в СУ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Европа изглежда изключително разслоена в последните 10 години както в рамките на отделните национални държави, така и между различните държави, съставящи ЕС. Тези разслоения произвеждат затварящите се в себе си групи. Това усложнява намирането на общ проевропейски консенсус. Възниква носталгия по социалната държава. Това, от своя страна, коментира гл. ас. Страхил Делийски, преподавател в СУ.

"Източна Европа наваксва изоставането си спрямо съгражданите си от западната част на континента, но това наваксване не е съпроводена с чувство на удовлетвореност, че гласът им тежи равно, което провокира евроскептицизъм. По-фундаменталният политически въпрос е въпросът за представителството", отбеляза Ружа Смилова.

Евроскептиците са прави, когато говорят за демократичните дефицити на ЕС, каза Страхил Делийски. Изборите  в Испания показаха силна проевропейска позиция, поясни той.

Проблемът на великобританците е, че няма вътрешен консенсус в политическата класа и сред обществото по отношение извършването на Брекзит, смята Ружа Смилова. Но Брекзит показа на европейците какви са негативите при една необмислена крачка", подчерта тя.

"Неопопулизмът - някои го определят като болест на демокрацията, други - като симптом, че трябва да се оптимизират институциите. Има културологични обяснения, че наблюдаваме отпор на твърде бързо променящите се културни кодове в Европа. Другото обяснение за икономическите неравенства и социалните несправедливости. Третото е обяснението, че хората са безсилни да променят съдбите си чрез политическо действие", посочи Ружа Смилова.

Националпопулистите никога не са били критични към социално-икономическата система, обясни Страхил Делийски. Въпреки опитите на политическия естаблишмънт да стигматизира националпопулистите, по някакъв начин той им симпатизира, уточни той.

Вижте и видео материалите с целия разговор.