Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Емигрантите са донесли 4,17 млрд. лв. за 2018 г. у нас

Владислав Панев, финансист, професионален инвеститор, Светът е бизнес, 11.04.2019

21:00 | 11 април 2019
Обновен: 07:20 | 4 юни 2020
Владислав Панев, финансист, професионален инвеститор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От една страна, това е добра новина, защото този тип сума се изразходва доста по-добре от тази на еврофондовете например. Това коментира Владислав Панев, финансист, професионален инвеститор, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Средствата от българи в чужбина се влагат в потребление, покупка на имоти, строителство, ремонти у нас. Това задвижва българската икономика. Другият плюс на тези 2 милиона българи в чужбина е, че придобиват манталитет на граждани на света. Големият минус е как тези хора да бъдат задържани, отношенията им с България и приемствеността да останат устойчиви".

Демографията, пазарът на труда са огромни проблеми у нас, уточни финансистът. "Безработицата намалява, но броят на заетите лица също намалява. Причината е, че хората напускат страната. Попаднали сме и в капана на средните доходи", допълни той.

"Трябва да видим опита на Ирландия от 80-те години. Те бяха най-бедната държава в ЕС тогава и чрез инвестиции в образование, квалифицирана работна ръка, ниски данъци и ефективна администрация стана така, че Ирландия да е една от най-богатите държави в ЕС".

Вижте целия разговор във видео материала.