Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Енергийният сектор страда от недобро корпоративно управление

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Светът е бизнес, 29.01.2019

21:00 | 29 януари 2019
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки усилията енергийният сектор не е достатъчно реформиран. Има превъзходство на държавната собственост и недобро управление на мощностите, както и чисто корпоративно. Затова сме предлагали тези компании да се листнат на борсата и така да се подобри ликвидността им, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

"В сферата на енергетиката има регулиран и свободен пазар. Свободният не е достатъчно свободен, защото доминира БЕХ. Има извършени стъпки за либерализиране на пазара, но в момента резултатът не е задоволителен, съдейки по цената на енергията, която не отговаря на фундамента на този пазар. Имаме най-високата цена за първите три седмици на 2019 г. в Европа. В първите 20 дни се намали и предлагането от страна на БЕХ. Трябва да има разумно управление на продажбите от страна на БЕХ. Например НЕК да продава електроенергията от водните централи само в пиковите часове, когато цената е най-висока".

В Германия цената на едро на електроенергията е 3,4 до 5 пъти по-ниска, отколкото е на дребно, посочи Васил Велев. 

Ние сме критикувани от ЕК за размера на инвестициите, отнесени към БВП, отбеляза гостът. 

"Според НСИ прогнозите са за спад. Липсват човешки ресурси. Този проблем произтича и от демографската криза. Направихме известно либерализиране на Закона за трудовата миграция, но отново сме последни", спомена още председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Вижте целия разговор във видео материала.