Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Образованието трябва да е основен въпрос на политическо ниво

Явор Джонев, Институт за прогресивно образование, Светът е бизнес, 06.11.2018

21:00 | 6 ноември 2018
Явор Джонев, Институт за прогресивно образование. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Явор Джонев, Институт за прогресивно образование. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дойде времето въпросът за образованието да бъде поставен като главен, включително на политическо ниво, защото само това е пътят за решаване на фундаменталните въпроси пред обществото. Това каза Явор Джонев, Институт за прогресивно образование, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Обществените нагласи вече са узрели. Обществото разбира, че по-добро бъдеще за децата може да има само чрез образование и чрез трансформация на всички обществени и икономически сектори през него“.

Според Джонев към момента е достигнат етап, в който хората изживяват криза на идентичност, продиктувана от факта, че сме на прага на нова индустриално-културна революция, породена от всички глобални процеси, включително и технологичните. Той посочи, че България има необходимост да намери своето място във всички тези процеси, а настоящият момент определи като благодатен, за да се дефинират целите на бъдещето.

Гостът разграничи три основни проблема пред образованието към настояща дата. Според него най-големият от тях е фактът, че няма яснота за крайната цел и смисъла на образованието.

Като друг недъг на системата Джонев отбеляза условията за българските учители, които са неподходящи.

„Нашите учители не са професионалисти. Те не са поставени в условия на професионална самостоятелност и развитие и нямат условия за сътрудничество и обмяна на експертиза помежду си как се получава качественото педагогическо взаимодействие“.

Гостът изтъкна, че и методите към учениците не са правилни, тъй като им е налагано да учат, вместо да се изгражда желанието у тях да го правят сами.

Джонев изрази мнение, че реформата в образованието трябва да е национален проект и той да е дългосрочен. Необходими са поне 8 години този процес да стане факт и след това той трябва да продължава да се развива, смята още той.

„Като начало трябва да се осъзнае, че настоящата система не може да покрие днешните изисквания. Те, от своя страна, трябва да бъдат определени ясно, да се посочи и начинът, по който ще се измерват промените и след това да се предприемат добре дефинирани и прости за изпълнение действия, които да подлежат на постоянна оценка за ефективност. След извършване на тази промяна системата трябва да придобие такива навици, че тя да може непрестанно да оценява развиващата се среда и да се променя успоредно с нея“.

Вижте целия разговор във видео материала.