Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Сътрудничеството между Княжевац и Белоградчик помага в повишаването на икономическите възможности

Бранислав Йосифович, ръководител на администрацията на град Княжевац, Република Сърбия, Светът е бизнес, 17.10.2018

22:00 | 17 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сътрудничеството между Княжевац и Белоградчик помага в повишаването на икономическите възможности, коментира Бранислав Йосифович, ръководител на администрацията на град Княжевац, Република Сърбия, в предаватето "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

През последния половин век Княжевац и Белоградчик утвърждават ценности, необходими не само на България и Сърбия, но и в целия балкански регион, заяви Бранислав Йосифович. "Тези ценности са толерантност, диалог и постигането на взаимно разбирателство. Нашите два града са в Тимочкия регион и Северозападан България. Мога свободна да кажа, че са лидери в трансграничното сътрудничество. От създаването на ИПА фондовете работим заедно. Организирахме и един голям международен събор Кадибогаз, който считам за един от най-големите на Балканите. Липсва ни инфраструктура, за да можем да постигнем по-добри икономически показатели от самите посещения. Двете общини имаме желанието за граничен пункт на територията на Кадибогаз, който би ни обединил. Той би бил нов импулс не само за община Княжевац, но и за Белоградчик, както и за целия този регион, защото и двете общини се намират в слабо развити региони в своите държави. Затова мисля, че този граничен пункт би допринесъл не само за местното икономическо развитие на целия регион, но и за неговия напредък в областта на търговията и туризма", добави той.

"Трансграничното сътрудничество помага в повишаването на икономическите възможности в Княжевац. В предишните години трансгранични проекти, в които участвахме, бяха, както експертите ги определят, „софтпроекти“. В последно време те са свързани с инфраструктурата. В последните 12 години община Княжевац е реализирала 10 трансгранични проекта на стойност почти 1 млн. евро преки инвестиции, които дойдоха в нашия град от проекти по фондовете на ИПА, което означава много за нас. Това е важно и за следващата програма ИПАРД, която и следва, и за другите фондове, които ще можем да използваме с приближаването на Сърбия към ЕС".

Сътрудничеството с България за нас и за младите поколения, към които причислявам и себе си, това означава много, категоричен е Йосифович. За нас е много, когато имаме добър и силен партньор. Приятелските ни отношения с Белоградчик са направили така, че да между всички наши институции има много добро сътрудничество. Така могат да се реализират голям брой проекти, споменава още той.

"Най-големият брой туристи, които посещават общината ни, са именно от България. Стара планина е много привлекателна за българските туристи и това се вижда през зимния сезон. Ние вложихме в Стара планина и постигнахме едно добро равнище. Сега влязохме в едно друго ниво на инвестиции, като продължаваме с изграждането на хотели. Преди това проблем се оказа изграждането на ски писти. Сега вече сме изградили 14 км. ски пътища, които са свързани, и броят на туристите от България все повече се увеличава. От друга страна, ние сме отворени за всякакви инвестиции от която и да е икономическа област. Това, което е добро за Княжевац, е, че имаме образована работна ръка, която е още на трудовия пазар и може много лесно да се наеме. Става дума за обущарската индустрия, текстилната такава и производството на мебели. Така че ние имаме изработена документация за инвестиране на зелено и сме готови за всеки инвеститор – той ще е добре дошъл".

Туризмът помага в икономическата област между двата града, разкрива ръководителят на администрацията на Княжева. "Броят на туристите от Княжевац и Белоградчик с всяка изминала година се увеличава. Белоградчик може да представи много от другата страна на границата. Съществуването на гранични пунктове би допринесло многократно за туризма, за да може и комуникацията между хората да бъде по-лесна и да се направи обща туристическа оферта, която да представим не само на гражданите на България и Сърбия, но и в по-широк план", обобщава Бранислав Йосифович.

Още по темата вижте във видео материала.