Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Предстои година на развръзки за ЕС

Димитър Гърдев, дипломат, Светът е бизнес, 12.09.2018

21:00 | 12 септември 2018
Димитър Гърдев, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Гърдев, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2019 г. предстоят избори за Европейски парламент (ЕП). Тогава изтича и мандатът на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Годината е изключително важна и заради новия финансов план за Европейския съюз (ЕС). Вече виждаме желанието на Германия и Франция да създадат съвършено нови финансови органи. Очаква се инициативата за обща европейска отбрана също съществено да се ускори. Предстои година, изпълнена с много промени за ЕС. Това каза Димитър Гърдев, дипломат, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според госта новият председател на ЕК ще се окаже в много по-трудно положение от настоящия, именно поради предстоящите събития по време на мандата му.

Гърдев добави, че вероятно ще последват множество критики към Юнкер, които обаче няма да бъдат изцяло оправдани.

„Не бива да се пренебрегва фактът, че председателят на ЕК има ограничени пълномощия. Това далеч не е постът, от който зависи всичко. ЕС все още не разполага с Европейска конституция, както беше заложено в Лисабонския договор. Това допълнително ограничава лостовете за въздействие на председателя“.

Като едно от основните опасения пред ЕС гостът определи наличието на все по-голям брой националистически партии, които са настроени против Съюза. Той коментира германската „Алтернатива за Германия“, чиято програма бе написана месеци, преди влизането ѝ в Бундeстага. Като друг пример Гърдев посочи управлението на австрийския канцлер Себастиан Курц, което е коалиционно именно с такива партии.

„Все пак трябва да се има предвид, че подобни партии са избирани демократично и това е реалната воля на народа“.

Като не по-малко притеснително той определи и движението на Стив Банън, бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп. Според Гърдев опасения поражда е не само американското желание за намеса и влияние в Европа, но и фактът, че тя не разполага със свой Банън.

Изреждайки бъдещите развръзки пред ЕС, гостът посочи и предстоящият следващата година Brexit, който „коренно ще промени Европа“.

Вижте повече за предстоящите промени в Европейския съюз, каква е възможната развръзка за сирийската провинция Идлиб, както и за променливите отношения между Сърбия и Косово във видео материала.