Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Въвеждането на електронно управление в държавната администрация ще подобри комуникацията между ведомствата

Марияна Николова, началник на политическия кабинет на Валери Симеонов, Светът е бизнес, 08.06.2018 г.

21:00 | 8 юни 2018
Марияна Николова, началник на политическия кабинет на Валери Симеонов, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Марияна Николова, началник на политическия кабинет на Валери Симеонов, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доста е ресурсът, който беше употребен в опитите за въвеждане на електронното управление в държавната администрация. Факт е, че правителството в момента прави много за административната реформа. Измененията в регулаторната и административната тежест са значителни – доста режими се облекчиха. Това каза Марияна Николова, началник на политическия кабинет на Валери Симеонов, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Електронното управление дава възможност за комуникация между ведомствата и това ще доведе до облекчение на взаимната им работа. Това ще е другата голяма полза от него, освен улеснението на гражданите, каза още Николова.

Електронното управление не е само достъпът дo документи, които гражданите очакват да получат иначе на едно гише. Това е и комуникацията между институциите. Парадокс и факт е в България, че понякога една администрация не знае какво прави друга администрация. Това е проблемът, който трябва да бъде преодолян и се полагат значителни усилия в тази насока.

Преструктурирането на държавната администрация при започването на работа на всяко едно правителство я прави изключително динамична. При такова преструктуриране голяма част от държавната администрация се намалява, но няма такова намаляване във функциите на администрацията. Това води до недостатъчна численост на служители в държавните агенции. Хубаво би било, когато се говори за преструктуриране на държавната администрация, да се запазва нейният капацитет, каза още Николова.

Всяко правителство има конкретни убеждения. То няма как да работи със служители, които са ангажирани с различни, от тези на съответното правителство, убеждения. Не става въпрос за тези назначения. Служители с кариерно развитие и израстване в администрацията, назначени по съответния нормативен път, не бива да бъдат повлиявани от такива административни преструктурирания.

Според нея наличието на други приоритети пред правителствата са забавили въвеждането на електронното управление.

 Държавата има своите проблеми и всяко правителство се концентрира върху глобалните неща. Винаги електронното правителство, реформата и дигитализацията остават на заден план. А електронното правителство всъщност е важно. Хубавото е, че в момента е приоритет.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.