Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

За Македония няма по-голям съюзник от България по пътя към НАТО и ЕС

Владо Бучковски, бивш македонски премиер, в Светът е бизнес, 17.05.2018

22:09 | 17 май 2018
 Владо Бучковски, бивш македонски премиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владо Бучковски, бивш македонски премиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Западните Балкани са на кръстопът - или ще бъдем или няма да ни има. Това каза Владо Бучковски, бивш македонски премиер, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. По думите му конференцията "Европейски съюз - Западни Балкани" може да върне Западните Балкани в дневния ред на Европейския съюз. 

Национализмът на Балканите е жив и може да бъде изтръгнат само чрез европеизация на Балканския полуостров, подчерта събеседникът. 

"Според мен България направи много и това ние трябва да го признаем. Лъвски смело се бореше за Западните Балкани и по-специално за Македония вашият премиер Борисов. реално лъвски и искрено казвам, че накара и останалите лидери на Европейския съюз да преосмислят значението на Западните Балкани и да разгледат шансовете тези държави да станат членове на Европейския съюз до 2025". 

Дълги години след приемането на България и Румъния в Европейския съюз имаше спорове сред политиците от старите страни членки дали се е избързало с приема. Последва приемането на Хърватия, което изостри гранични проблеми. Хърватска има проблеми с Унгария. Тогава започна да се появява скептицизъм, относно разширяването, каза Бучковски. По думите му това се е оказало пагубно за модерните европейски политици на Западните Балкани. "Възвърна се национализмът, върна се шовинизмът. Върнаха се дилемите дали има алтернативи, ако не ни иска Европейския съюз дали да не почукаме на вратата на Москва". 

"Затова ще бъде много важно какви ще бъдат посланията от тази среща и те трябва да бъдат конкретни и насочени към Западните Балкани, а не декларативни. Добре ще бъде да има конкретни проекти, за да се види обикновеният гражданин на държавите от Западните Балкани, че Европейският съюз инвестира в тези страни и, че когато станат членове на ЕС няма да се говори само за хармонизация на законодателството, а че ще подпомага инфраструктурни проекти, движението на младите хора, дигитализацията, за да се приближим до останалите държави в ЕС". 

За Македония няма по-голям съюзник от България в настоящия момент на пътя към Европейския съюз и НАТО, подчерта събеседникът. "И се радвам, че мнозинството от гражданите на Македония сега го признава". 

"Договорът, който беше подписан миналата година, отвори реална нова страница в нашето приятелство и подкрепата". 

Огромна помощ, която България може да даде на Македония е да спомогне за решаването на споровете между Сърбия и Косово, защото без да се преодолее тази пречка и Сърбия не може да бъде членка на ЕС, добави бившият македонски премиер. "Трябва да признаем, че не може на Балканите само най-малката държава - Черна гора - да бъде сигурна за членството си в ЕС. Естествено е, заедно с Македония и Сърбия до 2025 година да станат членки на Европейския съюз, след това е близо Албания и след това всички заедно да помогнем и Косово и Босна и Херцеговина да влязат в ЕС". 

Бучвоквски коментира и въпроса за положението на българите в съседна Македония. По думите му македонските граждани, които се определят като българи трябва "да правят това, което правеха през последните месеци".

"Имат възможност без предразсъдъци и в съответствие с подписания договор всеки да бъде такъв, какъвто се чувства".

По думите на събеседника политическата партия, формирана от българите, които са родени в Македония, не само ще бъде конкурентна на политическата сцена, но и ще победи много предразсъдъци.

Относно съвместната комисия за историческото минало той каза, че е време "веднъж за винаги историята да бъде върната на историците, а политиците, които днес са начело на двете държави да градят нашето настояще". 

Очаквайте видео с целия коментар.