Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Има ли риск от военен конфликт на Западните Балкани?

Любчо Нешков,изп. директор на БГНЕС, Светът е бизнес, 20.04.2018

21:05 | 20 април 2018
Любчо Нешков,изп. директор на БГНЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любчо Нешков,изп. директор на БГНЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има опасност от войни на Балканите, защото има страни със специфични интереси, които не съвпадат с интересите на страните и на хората, които живеят тук. Това каза Любчо Нешков, изпълнителен директор на БГНЕС, в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Преди две години имаше такъв опит за промяна на развитието на Черна гора, имаше дълъг процес за промяна в Македония. Политическата битка продължи тази криза, както те я наричат, но си беше битка за промяна, за освобождаване на страната. „Пленената държава“ - така се изразяват в Скопие управляващите за времето, когато страната се е управлявала от Никола Груевски и когато на практика нищо не функционираше. Имаше такива рискове, такива опасности". 

По думите му тогава е имало опасност и съседните държави допълнително да стимулират тези процеси за избухване на конфликти.

"Но това е минало. И България също по време на тази криза играеше стабилизираща роля. По три неща България се отличаваше от всички нейни съседи. Тя имаше много ясна и категорична позиция – ненамеса, запазване на границите, спазване на конституцията на Македония".

Нешков смята, че България и Македония променят Балканите и те ще тръгнат със страшна скорост в посока към едни цивилизовани, добри взаимоотношения в региона.

"В рамките на 5-6 години почти съм убеден, че Македония ще изпревари останалите страни, които вече са започнали преговорите за членство, имам предвид Сърбия, защото Македония няма такива тежки проблеми. Отделно там, където има спорове, тя със страшна скорост иска да ги разреши. В тази връзка мисля, че България играе ключова роля в този процес".