Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Може ли с директивата на ЕК за авторското право да се наложи цензура

Емил А.Георгиев, политически анализатор, Светът е бизнес, 14.03.2018

21:00 | 14 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Директивата на ЕК за авторското право променя като цяло основната парадигма, която досега сме имали в регулацията в интернет. Това каза политическият анализатор Емил А. Георгиев в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите му тя променя положението на доставчиците както на услугата за свързаност, така и на услугата на платформи като Facebook и Google.

„Те ще бъдат задължени, ако това предложение се превърне в директива, да внедрят т.нар. upload филтри, които предварително да одобряват съдържанието, което потребителите качват – фотографско или аудио-визуално съдържане“.

„Ако в момента дискусията е дали едно съдържание, което е противоправно и е качено някъде в интернет, трябва да бъде свалено или не, то в бъдеще нас ни грози дискусия дали някакво съдържание изобщо да се появи някъде в интернет“, добави Георгиев. 

Той каза още, че авторското право, както и други права върху обекти на интелектуална собственост, достатъчно често пъти е използвано, за да се налага цензура.

“Много пъти се е случвало права върху обекти на интелектуална собственост да бъдат използвани, именно за да бъдат заглушавани критични гласове, да бъде сваляно съдържание с политически характер в България и т.н“.

Вижте повече във видеото.