Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Маслиновата клонка и Турция срещу кюрдите в Сирия

Мартин Табаков, политолог, в Светът е бизнес, 24.01.2018

21:00 | 24 януари 2018
Автор: Кирил Петков
Мартин Табаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Табаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Военната операция Маслинова клонка" срещу кюрдите в Сирия не е изненадваща. Това каза международният анализатор Мартин Табаков в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Самото име на операцията бе обяснено от турския премиер по много любопитен начин - маслината била референция за защита и протекция за местното население, а клонката била евфемизъм на пръчката, която щяла да остане за терористите или за това, което Анкара разбира под терористи кюрди и ислямска държава. друг е въпросът дали подобно слагане на общ знаменател на кюрди и ислямска държава е коректно". 

Това, което провокира турската държава, бе, че по-рано този месец САЩ обавиха, че подготвят и тренират кюрдски и арабски бойци в Северна Сирия, които заедно да направят нещо като граничен контрол. Става дума за общо 30 000. Тази протоармия бе разбрана от Анкара като пряк риск за тяхната национална сигурност. Това може би преля чашата на Турското търпение и те навлязоха в този регион. 

Щеше ли да предприеме тези действия Ердоган, ако нямаше картбланш от Русия? Защо Русия се съгласява на тези действия, след като тя като цяло подкрепя кюрдския фактор в региона?

"Руската държава се опитва да балансира все по-голямото иранско влияние в Сирия, прокарвайки турско такова. От друга страна за Русия винаги е добре дошло вкарването на напрежение между Турция и САЩ, което се случва посредством кюрдския фактор. Не на последно място Москва наказва кюрдите, заради нарастващото военно сътрудничество, което те имат със САЩ".

Какви са шансовете за една бъдеща среща между Ердоган и европейските лидери във Варна? Как оценява Турция приоритетите на българското председателство? Трябва ли да очакваме развръзка от срещите в Давос по отношение на разрешаването на казуса с името на Македония? Кой има по-добър подход спрямо Скопие - София или Атина? Ще успее ли наистина форумът в Давос да възвърне блясъка си и как би могло да се случи това? Какви са най-големите рискове, свързани с външната политика на Тръмп?

С изстиването на физическата територия, която ИДИЛ владееше, ще изчезне ли тероризмът като нагласа, логистика и  организация или ще стане дори по-трудно уловим?