Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Балканите на кръстопът между ЕС, Турция и Русия

Д-р Боби Бобев, бивш посланик в Албания и Косово, Светът е бизнес, 13.04.2017

21:00 | 13 април 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Русия имаше своето влияние на Балканите, но през 90-те години го загуби. Тя винаги се е притеснявала, че страните в региона имат ориентация към ЕС и НАТО. Русия има своя аванпост на Балканите в лицето на Сърбия, като поддържа всички амбиции на Белград и по отношение на Косово, непризнато от Русия, и по отношение на Република Сръбска. Тя също така се опитва да изостри нещата в Македония, за да създаде свое лоби.

Това каза в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков бившият посланик на България в Тирана и Прищина д-р Боби Бобев. Гостът в студиото коментира най-наболелите казуси на Балканите в светлината на амбициите на Русия и Турция.

„ЕС направи много грешки по отношение на Западните Балкани. Това напоследък започна да бъде признавано и да се казва: „да, трябва да ускорим процесите там“. Икономическите негативи са първостепенни там, всичко друго е следствие“, отчете още той.

„Турция не само се опитва да влияе, тя има много силно влияние в държавите от Западните Балкани. Във всички тях. Има известни конфликтни точки в отношенията със Сърбия, но в Македония, в Албания, в Косово, в Босна, Турция има много силно политическо влияние и влага много средства в тях“, коментира Бобев.

Вижте повече: