Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инфраструктурата е причината големи музикални имена да отказват концерти в България

Стефан Еленков, изпълнителен директор на Ticket Station и Fest Team, в "Светът е бизнес" 29.05.2024 г.

21:05 | 29 май 2024
Обновен: 09:06 | 30 май 2024
Автор: Георги Месробович

България не разполага с площи на открито, които са подходящи за големи концерти и събития. Инфраструктурата в страната също възпрепятства провеждането на подобен тип организации. Тунелът на Националния стадион "Васил Левски" не е достатъчно голям, за да могат да влизат камионите, носещи всякакъв тип части за концертите. Членство на България в сухопътен Шенген и еврозоната също биха стимулирали значително сектора, като еврото ще даде финансова стабилност на страната, това коментира Стефан Еленков, изпълнителен директор на Ticket Station и Fest Team, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

Fest Team е най-големият организатор на концерти и фестивали в България, като организират всички концерти на най-големите изпълнители дошли в страната в последните няколко години, каза Еленков. Сред организираните и планирани концерти попадат тези на изпълнители като: Ед Шийрън, Андреа Бочели, Лени Кравиц през тази година. Компанията също така организира и най-големият фестивал в България Hills of rock, провеждащ се в Пловдив, както и Spice music festival в Бургас.

Промоутърският бизнес е изключително рисков, тъй като загубите и печалбите са изключително големи и е рядкост компания да излезе на нулата. Плюсът на сектора е, че не страда по време на кризи, тъй като хората винаги намират средства за забавление. Единствено прави изключение пандемията, когато имаше ограничения за подобен тип дейности.

Гостът обясни, че в повечето случаи, когато даден изпълнител изготвя плановете си за турне промоутърите получават информация за това дали той планира да премине през региона им. След това те започват да предлагат услугите си в организацията. Практиката с пиратстването на музика у нас вреди и на този сектор, тъй като изпълнителите виждат изключително ниски данни за продажбите си в дадена страна, което ги кара да я пропуснат, мислейки си че нямат слушатели на територията ѝ.

С навлизането на стрийминг платформите, предоставящи услугите си, това се променя, като кара страната да бъде забелязана от изпълнителите. Гостът обясни, че вече данните за слушателите не трябва да са водещ фактор при вземането на решения от страна на изпълнителите.

При огромни изпълнители като Ед Шийрън, промоутърите не преговарят директно с екипа на изпълнителя. Гостът обясни, че големи компании организират турнетата на тези изпълнители и преговарят с местните организатори като Fest Team. Инвестицията за организацията на събитието е на местният организатор, като в случая на английския изпълнител, тя възлиза на 6 милиона евро, като това включва всички разходи.

Концертът ще се състои на Националния стадион „Васил Левски“, но съоръжението има проблем, когато става въпрос за подобен тип събития. Гостът разкри, че тунелът не е достатъчно голям, за да могат да влизат камионите, носещи всякакъв тип части. Този концерт ще бъде съпроводен с 60 тира. В момента компанията води разговори за разширението на тунела, с надеждите да е завършено през 2025 г.

В процес на разговорите за организацията са се договорили Ticket Station да продава билетите за събитието. За всички други концерти на същия изпълнител в региона може да бъдат намерени билети във вторичните сайтове или така наречената продажба „на черно“, но не и за концерта в София. Българската компания е успяла да постигне това, чрез технология и защитни мерки. Това позволява на потребителите да се насладят на концерта на регулярната му цена.

Често големи изпълнители пропускат България в турнетата си и предпочитат съседките ни за провеждането на концертите си. Гостът обясни, че най-често това се дължи на инфраструктурни проблеми или заради предишен лош опит с пазара у нас. В миналото страната ни се е радвала на големи изпълнители, но с изменението на продукциите през годините, правейки ги по-мащабни, вече е нужна добри съоръжения и логистика. В момента компанията преговаря за концерти през идните 2-3 години.

„Добре, че намерихме Гребната база в Пловдив, която едва събира 30 000 човека. Ние не разполагаме с такива(за големи изпълнители) площи. Другото нещо в международен план е приемането на еврото, защото в момента, в който ние имаме тази финансова стабилност, която еврото би ни дала нещата в този бизнес за България ще изглеждат по-добре в международен план. Ние стискаме палци и Шенген (сухопътен) и еврото да се случат максимално бързо, защото това ще отпуши бизнеса по един различен начин за нас.“

Концертите в по-малки зали и клубове са задължителни в бранша, тъй като възпитават публиката и привличат интерес. Гостът обясни, че правейки концерт за по-малко души изграждат базата от фенове на даден изпълнител, така след като той дойде отново в България те могат да увеличат капацитета на залата.

„Това нещо няма да се отплати сега, то ще се отплати след 5 години. Това е инвестиция в бъдещето, която е задължителна. Ако искате устойчив бизнес и това нещо да процъфтява, се прави по точно този начин. Започвате с клубовете и малките изпълнители и постепенно надграждате.“

Гостът обясни, че работят в организация от 12 компании, които заемат всеки елемент от провеждането и организацията на един концерт. Сега бъдещите планове са насочени към разширение на Hills of Rock и инвестиция в по-малък столичен клуб. Той допълни, че може да очакваме все повече концерти на стадиони, като остава оптимистичен, че страната ни се превръща в добра дестинация.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.