Къде прави Sony ръчно изработените микрофони и слушалки

Куруми Мори, Bloomberg, Оита

15:00 | 31 август 2023
Преводач: Силвия Грозева

От Дрейк и Риана до Марая Кери и Доктор Дре. Най-големите звезди използват студийните микрофони C800G. Те се произвеждат в един от най-важните заводи на Sony. В Оита, Япония.

Този завод на Sony в Южна Япония е наричат сърцето на аудио производството на компанията. Тук се правят най-чувствителните микрофони и слушалки. Всичко се прави на ръка.

За да направи средата по-удобна за хора с различни физически увреждания, Sony създаде специална система. Всеки работник отговаря за продукта от началото до края.

Коичи Кано прави MDR слушалки от 17г. Започнал работа тук на 18г. "Сам правя слушалките от началото до края. Чувствам се лично отговорен за тях", казва той.

Компанията казва, че приходите й са се утроили след въвеждането на системата на работа през 1999г.

Sony Taiyo позволява майсторство в масовото производство.

Освен това подкрепя визията на съоснователя на компанията Масару Ибука, който искат да даде на хората с увреждания  равен шанс да се конкурират на работното място.

"Над 60% от работниците ни са хора с увреждания. И всеки ден допринасяме за успеха на Sony Group и разнообразието в обществото", казва Фумитака Нишиджима, президент на Sony Taiyo.

Сега, повече от всякога е важно да се показват колко са ценни човешките умения.

"Някой път получаваме обратна връзка, след като изделието излезе по телевизията, в списанията или онлайн. Когато клиентите казват, че са го купили и им е харесала конкретна негова особеност, знам, че работата ми е била забелязана. Това е голямо удовлетворение", казва служител на Sony Коичи Кано.