Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Силното търсене в Индия създава възможност за българската земеделска продукция

Преслав Райков, финансов анализатор, в "Светът е бизнес" 29.02.2024 г.

21:00 | 29 февруари 2024
Обновен: 21:26 | 29 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

България може да се възползва от силното търсене на аграрни суровини в Африка, като трябва да бъде водещ приоритет за инвестиции  в преработвателната индустрия и в съоръжения за износ на продуктите, за да може страната ни да не изнася само зърно като суровина, а да се изнася краен продукт с по-висока добавена стойност. Индия се очаква да бъде един от  най-големите купувачи на суровини в следващите 20 години. Този пазар има потенциал за много бизнес възможности за страните, които имат много удобен износ на два основни дълбоководни черноморски порта във Варна и Бургас, това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

България, като страна, която силно я касаят световните зърнени и суровинни пазари, трябва да следи какви са тенденциите и какво казват хората, които движат пазарите, каза Райков. На форуми по темата пазарните участници отбелязват, че търговските потоци бяха преначертани последните години, след началото на войната в Украйна. Русия ясно насочи износа си на изток към Индия и Китай и към Африка, където търсенето на суровините расте. Украйна се насочи ясно към Запада, като сега се наблюдава как ще се развият пазарите в световен мащаб.

Гостът обясни, че България може да се възползва от силното търсене в Африка, като трябва да бъде водещ приоритет за инвестиции  в преработвателната индустрия и в съоръжения за износ на продуктите, за да може страната ни да не изнася само зърно като суровина, а да се изнася краен продукт с по-висока добавена стойност. Китай и Индия, която е спрягана за „новия Китай“, са огромни пазари, а за Индия се очаква да бъде един от  най-големите купувачи на суровини в следващите 20 години.

„Това са пазари, които остават малко извън нашият европейски фокус. Според мен са огромна възможност да отворят много бизнес възможности за страните, които имат много удобен износ на два основни дълбоководни черноморски порта, визирам Варна и Бургас. Имат свързаност по Дунав с основния европейски страни и имат много дълга история в производството на агросуровини. По-скоро управляващите трябва да си вземат едно на ум да действат в тази посока.“

Гостът обясни, че в момента пазарите се коригират много усилено, като се нормализират след пандемията и началото на войната в Украйна. Последните месеци се наблюдават рекордни спадове на зърнените пазари в Европа и САЩ и се отчитат все повече къси позиции от фондове и търговци. Той очаква този спад да продължи в следващите 6 месеца.

Тази корекция идва заедно с повишение на разходите за земеделие, което бе един от основните аргументи за недоволството на земеделците в Европа. Новите зелени изисквания също поставят допълнително ограничения в сектора.  Субсидиите от ЕС в аграрния сектор отиват за ценовата стабилност на крайните потребители, но това създава грешен модел, изкривява пазара и задуши голяма част от фермерите. Това създаде състезание за земя, защото огромни конгломерати се състезаваха за земя, за да получат по-големи субсидии, което обезлюди редица региони. Гостът обясни, че изходът от тази ситуация е много сложен.

„Болезнен е този изход и това, че глобалната търговия се либерализираше в последните 30 години и Европа беше в една ситуация, която тя трябваше да се състезава с САЩ, Бразилия, Аржентина и Китай, наложи именно тази постепенна вътрешна протекция – как Европа да се състезава по-успешно, как да си осигури вътрешно за самия съюз прехраната, което създаде този модел, от който болезнено ще се излезе. Реформите, които трябва да се случат са доста болезнени за всички.  Предстоят избори за новия европарламент и това според мен ще бъде едно от основните пера – позициите на земеделския сектор в Европа ще диктуват голяма част от изборите, които ще се направят и аз не мисля, че те ще стихнат през следващите 3 месеца тези протести.“

България произвежда пет пъти количеството пшеница, което е необходимо за вътрешното потребление, което позволява на страната ни да изнася за страни от Африка. Гостът обясни, че моделът на коопериране в Европа, когато малки фермери се обединяват и всеки се занимава с това, което е най-добър е най-добрият модел. Той мисли, че са започнали стъпки от страна на Европа, да се конкурира с останалата част на света.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.