Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В България има бум на семейни производствени компании, които се продават

Евгений Кънев, управляващ съдружник на Инвестиционно консултантска компания "Маконис", в "Светът е бизнес", 12.02.2024

21:12 | 12 февруари 2024
Обновен: 07:48 | 14 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

Новата технологична революция донесе в България и нов тип сделки. Хора, които са преминали 45-50 години и виждат, че вече нямат сили да се конкурират в новата среда, продават бизнесите си. Има много компании в България, които се продават в момента. Това са предимно семейни фирми, в които собственикът е на 50+ и не виждат наследство след себе си, което да проеме нещата. Те най-често са в областта на машиностроенето, и индустриалното производство на потребителски стоки. Това са секторите, които бяха свързани с приватизацията преди 20 години и сега собствениците искат да излизат.  Това каза Евгений Кънев, управляващ съдружник на Инвестиционно консултантска компания "Маконис", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Гостът коментира тенденциите на пазара на сливания и придобивания (M&A) в България и по света. 

Преди войната на Русия в Украйна имаше много бурно развитие на M&A, предвид очакванията за промяна на логистиката, на доставките и други промени, свързани с изкуствения интелект, с информационни технологии, с биотехнологиите, каза Кънев. "Началото на войната съвпадна донякъде с вдигатено на лихвите и това е факторът, който оскъпи много правенето на сделки. Активността започна да пада и към днешно време има по-малко сделки, защото големите сделки са свързани в повечето случаи с 90% дълг. Влага се много малко собствен капитал. А понеже в общия случай не се знае лихвите в каква посока ще се развият, има едно изчакване на пазарите". 

"Много инвеститори са в изчакване на лихвите, когато те тръгнат надолу, ще се ускорят и сделките. Цената на дълга движи активността на съществените сделки на венчър капиталистите. Не говорим за мъничките сделки". 

В България също 2023 година бе слаба. Първо заради лихвите и второ, защото България е в пограничната на войната зона. Освен това имахме дълъг период на политическа несигурност, което също бе спирачка за тези сделки, добави Евгений Кънев.

Войната промени много неща. Вместо ние да се подобряваме и да достигаме нивото на развитите демокрации, то войната влоши много от тях до ситуация, в която ние се очертаваме като страна в която имаме относителна стабилност - с това конституционно мнозинство, което е прозападно, прореформаторско, каза още събеседникът. "Например Унгария, която бе по-развита от нас, в момента е най-корумпираната държава в Европейския съюз. Вече България не е най-корумпираната държава, а сме на предпоследно място".

"Кредитните агенции също вдигат рейтинга на България. Ние сме почти във фазата на инвестиционния рейтинг и до буквата "А", защото имаме стабилни публични финанси, стабилно управление (поне според разбиранията за времена на военно положение, както в момента е Европа). Поради тази причина, погледнато отвън, не стоим зле. Погледнато отвътре, ние знаем колко е крехко всичко".

Тези предприятия, които зависят от външните пазар, се развиват добре, защото не зависят от вътрешните пазари и от политиката. При компаниите, които зависят от германския пазар ситуацията е по-сложна, съгласи се гостът, но добави, че "и там лека-полека нещата се оправят и това ще го видим скоро по засиления внос". 

"Обикновено вносът предхожда с шест месеца износа и когато започне да се увеличава вносът, трябва да сме сигурни, че това е добра новина, въпреки че временно се влошава търговският баланс, защото означава, че има поръчки за индустрията за износ".

Но другото, което е по-важно, е, че България привлича инвестиции, подчерта Кънев. "В тази среда на отделяне на Изтока от Запада (все повече компании напускат Китай), немалко компании се насочват към Европа. Този процес започна още около пандемията, но той продължава и България е интересна, предимно за инвестиции на зелено. Има много запитвания и ако се погледне статистиката за инвестициите, то през последните две години за пръв път от десет години насам, инвестициите растат. Въпреки че не се откроява толкова много, но все пак е забележимо".

Променя ли се фона за разгръщане на стратегията по Зелената сделка и какви са ползите и негативите за Европа?  Предстои ли голяма реформа в ИТ сектора в България и в какво ще се изразява тя? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.