Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Филип Морис Интернешънъл залага, че много държави ще са премахнали тютюневия дим до 10 години

Джордж Маргонис, генерален мениджър на "Филип Морис България", "Светът е бизнес", 10.11.2022 г.

21:01 | 10 ноември 2022
Обновен: 17:03 | 11 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

След повече от 15 години изследвания и 9 млрд. долара инвестиции в производство и комерсиализация Филип Морис Интернешънъл продължава трансформацията си към бездимно бъдеще. Целта, за която компанията работи с правителствата и научните среди, е обрат в общественото здраве като милиони пълнолетни пушачи получат точна информация и достъп до иновативни бездимни продукти. Над 200 000 българи вече са преминали на бездимните продукти на компанията, като целта е техният брой да се удвои до 2025 г. Това каза Джордж Маргонис, генерален мениджър на "Филип Морис България", в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Ние вярваме, че трансформацията ни в крайна сметка ще е успешна. Убедени сме в това и работим настоятелно за реализирането на тази нова визия. Освен това и други участници в бизнеса се присъединяват към усилието ни, а правителствата и институциите вече проучват научните данни и започват да оказват подкрепа за тези продукти чрез въвеждане на нови регулации. Както нашият главен изпълнителен директор е казвал многократно, ние вярваме, че в следващите 10 или малко повече години много държави ще са премахнали изцяло тютюневия дим."

Филип Морис Интернешънъл е инвестирала над 9 млрд. долара в разработката, научната оценка и комерсиализацията на бездимни изделия, които макар и не без риск, са по-добър избор за пълнолетните пушачи от продължаването на пушенето, каза Маргонис и допълни, че компанията ще продължи да предоставя точната информация за своите продукти на клиентите си и ще работи за повишаване на информираността им относно вредите от пушенето.

"Нашите цели в България са съобразени с глобалните цели на компанията и след това адаптирани към местните условия, за да отговарят най-добре на реалностите тук. Пълнолетните потребители на никотин са в основата на бизнес трансформацията на Филип Морис Интернешънъл и затова потребителите в страната и техните потребности са в центъра на всичко, което правим."

Компанията залага силно на своите ESG цели и постоянно се стреми да намали своето негативно въздействие - както от продукти, така и от бизнес дейностите - и полага усилия за прилагане на устойчиви практики, целящи да предотвратят бъдещи социални и екологични предизвикателства.

"През последните пет години в България осъществяваме своя маркетинг, продажби и комуникация с потребителите по отговорен начин и предприемаме действия във връзка с т.нар. потребителски отпадъци чрез различни програми и инициативи, насочени към вътрешни и външни аудитории - например много успешната национална кампания срещу замърсяването с цигарени фасове "Промени картинката". Предоставяме подкрепа на общностите в тютюнопроизводителните райони в рамките на програмата" Забавно лято, грижовна есен", която стартирахме отдавна заедно с нашите партньори от Фондация BCause", каза Маргонис.

Над 19 милиона души по целия свят вече употребяват продуктите на компанията - 13.2 милиона от тях са отказали напълно цигарите, а Филип Морис Интернешънъл продължава да преследва целта си бездимните изделия да формират по-голямата част от приходите до 2025 г. с навлизане в различни категории, географски райони, потребителски и ценови сегменти.

"Обявихме споразумението си с Алтрия Груп, съгласно което Филип Морис Интернешънъл ще придобие пълни права за комерсиализиране на нашата бездимна алтернатива в САЩ. В момента плановете ни за комерсиализация на IQOS в САЩ са в напреднал стадий, като компанията се подготвя за производство, продажби на дребно и дистрибуция, както и за работа с и обслужване на потребителите през следващите 18 месеца. Съвсем наскоро обявихме и, че офертата на Филип Морис Интернешънъл за Swedish Match, друга компания за бездимни изделия, бе приета и компанията вече е собственик на близо 83% от капитала на компанията."

Компанията се насочва и в области, свързани с качеството на живот и здравето, каза Маргонис. Този процес вече стартира с придобиването през миналата година на три фармацевтични компании, които разработват модерни лекарствени продукти за орална употреба и инхалиране.

Компанията работи и по нови платформи, както и нови устройства, за да предложим по-добро потребителско изживяване на пълнолетните пушачи.

"Въпросът не е само в никотина - за потребителите е много важно употребата на тези продукти да е удобна и да се доближава до ритуала на пушене. Работим по това и през следващите години ще излязат още устройства, с помощта на които да подобрим потребителското изживяване."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.