Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Без съдебна реформа България върви към силно автократично управление

Юлиан Войнов, икономист, в "Светът е бизнес", 28.09.2022

21:12 | 28 септември 2022
Обновен: 22:02 | 3 октомври 2022
Автор: Галина Маринова

Основният приоритет е промяната в съдебната реформа, защото там нещата излизат извън контрол. Ако те не бъдат реформирани и да се отстранят проблемите, България може да се насочи към силно проявено автократично правителство. Ние го виждаме и в момента, но това може да се задълбочи до степен, в която законите няма да представляват някаква бариера, с която всички да се съобразяват. Това каза Юлиан Войнов, икономист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Една клика от определени партийни функционери и икономически кръгове ще управлява за сметка на всички останали. Една от причините България да се намира в настоящата ситуация, с всички проблеми в демографската криза, която ни съпътства, с проблемите в здравната реформа, с по-високата инфлация в България, с монополните цени, с картелите, които са в различни браншове на страната - всичко това се дължи на загърбване на нормалното демократично развитие и правно функциониране на българската държава". 

При изборите в България са възможни две опции - или ще надделеят реформаторските сили или ние заставаме в едно политическо плато, където политиките ще бъдат ден за ден и няма да има сериозна политическа линия, която да бъде следвана, добави гостът. По думите му рисковете са в забавен икономически растеж, ако няма работещ парламент, ако не могат да се прокарват законодателни промени. Дори и парите, които се очаква да получим по Плана за възстановяване и развитие, са обвързани с прокарване на определени законодателни промени. "Може би авансовото плащане ще го получим до края на годината, но от там нататък нещата не изглеждат особено розови". 

"Изисква се огромна политическа зрялост, за да се види пред какви предизвикателства е изправена България и да се загърби, поне за кратко, личният политически интерес на политическите играчи, защото ако не се състави правителство, което да работи за най-належащите задачи, които са ясни, България далеч няма да бъде сред отличниците в ЕС". 

Целта на диверсията с пробойните в газопреносната система на Северен поток е да се повлияе негативно върху развитието на енергийните пазари в ЕС, коментира Войнов. "В последните месеци Русия се постара да спъне максимално развитието на европейските икономики, използвайки газа като оръжие. В следствие на това драстичното се вдигна цената на енергоносителите на континента. Но именно заради използването на този инструмент до краен предел се намали в значителна степен влиянието на Русия върху европейските икономики". 

Фактът, че откакто Лиз Тръс управлява, британският капиталов пазар е изтрил активи на стойност 500 млрд. долара, гостът коментира, че това е продължение на политиката, която в британското общество започва с Brexit, правителствата от консервативната партия, които се опитаха да приключат тази сделка и правителството на Джонсън. 

"Поредният британски министър-председател започна една политика, която този път наистина много сериозно изплаши пазарите, защото тя не само че няма логическа последователност с мерките, които трябва да бъдат направени, но влезе и в конфликт с наследството от Борис Джонсън. Бившият финансов министър се опитваше да повиши данъчните приходи за стабилизиране на британския бюджет. Спусъкът, който взриви икономическото състояние и валутния курс на Великобритания, беше обявения мини-бюджет миналата седмица. Обявено бе намаляване на вече увеличените данъци за физическите лица и същевременно се отмени очакваното повишение на корпоративните данъци. Освен това се обещаха помощи за населението в размер на 60 млрд. британски паунда".

Прогнозите изведнъж показаха, че това ще доведе до драстично увеличение на британския дълг в рамките на това десетилетие, който и в момента вече е достатъчно висок, заяви икономистът. "Очаква се дългът да достигне 95% при условие, че прогнозите за икономическия растеж са стабилно надолу и най-вероятно четвъртото тримесечие Великобритания ще навлезе в рецесия. Същевременно инфлацията предизвиква Английската централна банка да повишава лихвените проценти, което допълнително нагнетява в негативна посока икономическата ситуация". 

"Факторите за световната рецесия, в която навлизаме, са много. Това, което ще се случи, е, че централните банки ще продължат да вдигат лихвените проценти. Това ще доведе до влизане в рецесия. Но тази висока инфлация не се дължи основно на едно високо потребление, а на фактори, свързани с доставките. Така че, ситуацията е изключително сложна от гледна точка на икономическия растеж. От друга страна трябва да кажем, че и в САЩ, и в еврозоната в момента трудовият пазар прегрява. Ситуацията наистина е комплицитна, но централните банки нямат друга опция, освен да продължат да увеличават лихвите". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.