Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Б. Банчев: При тежки геополитически кризи Европейският съюз започва да буксува

Бисер Банчев, балканист, в "Светът е бизнес", 29.08.2022

21:12 | 29 август 2022
Автор: Галина Маринова

При един задълбочен анализ, а това вече започна да се появява и в медиите, се вижда, че при тежки кризи Европейският съюз започва да буксува. Сега за пръв път видяхме малко по-директна намеса по повод на напрежението между Сърбия и Косово. Това каза Бисер Банчев, балканист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Освен това американският държавен секретар изяви желание, че ако се наложи лично ще посредничи. Американският посланик беше много активен. Специалният представител на Европейския съюз за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак беше почти навсякъде заедно със специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар. Ще отбележа, че  Германия, например, има също собствен представител на Запазните Балкани, но той не се чу, нито се видя. Това също показва някаква степен на ангажираност, но и на възможности да се влияе".

В Косово по-голяма част от политическия елит е убеден, че американците биха им били по-полезни. Странното е, че в Сърбия смятат същото. В сръбската политическа доктрина има много интересен респект към силата, подчерта Банчев. "За тях Съединените щати са един път - източник на сила и втори път - гаранция за правата на сърбите в Косово".

В Сърбия не вярват, че косовското правителство, косовските албанци, могат напълно искрено да гарантират ежедневните, битови права на сърбите, поясни балканистът. "Особено по отношение на едни проблеми, които съществуват, около манастирски имоти и културно-историческо наследство, които продължават да се охраняват от международни сили".

"За това част от преговорите между Сърбия и KFOR, която е местната структура, поддържана от НАТО, на практика са свързани и с гаранция на сигурността, а не само с някакви заплахи как KFOR ще атакува сръбски позиции. Малко по-сложно е, защото преговорите са свързани и с надеждата, че KFOR ще гарантират правата на сърби, ако бъдат нападнати". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.