Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Партията на Абе има мнозинство за конституционни промени и участие във военни алианси

доц. д-р Евгений Кандиларов, японист, международен анализатор и преподавател, „Светът е бизнес“, 11.07.22

21:05 | 11 юли 2022
Обновен: 12:29 | 12 юли 2022
Автор: Таня Жекова

След трагичното покушение над бившия премиер на Япония Шиндзо Абе, неговата Либерално-демократична партия спечели изборите за горната камара на Япония и може да използва придобитото мнозинство, за да започне процеса по промяна на японската конституция. Това коментира доц. д-р Евгений Кандиларов, японист, международен анализатор и преподавател в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Безспорно Либерално-демократичната партия е доминиращата политическа сила в Япония още от втория мандат на Абе през 2012г. Това мнозинство, което сега си гарантира и  в двете камери дава възможност да се направи ход по посока на промяна на японската конституция, което желаеше и Абе. Тя е свързана с възможността на страната да участва във военно политически съюзи. Подобна промяна би развързала ръцете на Япония в много отношения, но със сигурност трябва да мине през референдум“, смята гостът.

Според него е трудно да се предвиди какви биха били резултатите от такъв референдум предвид пацифистките настроения в японското общество. Трябва да се има предвид обаче и промяната на геополитическата обстановка и по-засилващите се възгледи на японското общество в посока на по-активна външна политика по отношение на сигурността в съюз със САЩ, добавя той.

По негови думи още в началото този конфликт, който върви от много време не само между САЩ и Русия, но и между САЩ и Китай, пряко засяга азиатския тихоокеански район. „Япония е плътно в американската орбита и позиция“, отбелязва той. „В последните няколко месеца Япония дори си позволи да бъде много по-крайна и рязка в позициите си спрямо Русия, което не е характерно за страната и управлението й, за да демонстрира съюзническата си позиция към Запада“.

Самият Абе обаче критикуваше настоящия премиер Фумио Кишида за тези негови позиции. „Абе каза, че трябва да се внимава, защото тук са заложени сложни икономически интереси, които биха могли да причинят сериозни проблеми на страната“, припомня Кандиларов.

Част от тези интереси са свързани с проекта Сахалин-2, в който участват и японски корпорации като Мицубиши. Общото участие на Япония е 20%, което никак не е малко, казва доцентът.

„Стремежът на Япония да излезе от проекта заради мерките за бойкотиране на Русия, постави страната в трудна икономическа и енергийна позиция. Япония е зависима от вноса на енергия от Русия и ако се прекъснат тези доставки, това може да доведе страната до сериозно предизвикателство в енергийната сфера. Индустрията не би могла да издържи ако се допусне подобна ситуация. Абе каза, че трябва да се внимава с този тип призиви за тотално скъсване и влошаване на отношенията с Русия и в момента не се говори вече за излизане на Япония от проекта“, посочва Кандиларов.

Бившият премиер обаче беше сред главните инициатори за промените в конституцията, които са на дневен ред сега. „Абе постави началото на тази външно стратегическа позиция на Япония. Неговият лайтмотив беше за възраждането и възвръщането на величието на Япония. Абе обаче управляваше в коренно различна ситуация и тя му даваше възможност да води по-балансирана политика с Русия, Китай и Корея, с които традиционно Япония има по-сложни отношения“, казва гостът.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.